Dobrodružstvo na rieke Rapti

Dobrodružstvo na rieke Rapti

Dnes sme sa s našou malou BUBO skupinkou vydali na dobrodružnú plavbu po rieke Rapti, kde sme objavili poklady národného parku Chitwan v Nepále.

Počas plavby na loďke, ktorá je vyrobená z jedného kusu stromu, sme balansovali na hladine a po prvotnom strachu sme si začali užívať prírodu okolo nás. Akurát sme prechádzali okolo päť metrového krokodíla, ktorého sme po tichu a s rešpektom oboplávali. Robustne sa vyhrieval na poobednom slnku s tlamou otvorenou dokorán - jeden náš dlhoročný klient nás rozosmial, že to je isto maketa, a že na chvoste ma určite nálepku BUBO. Zasmiali sme sa a zrazu prišiel moment ktorý trval asi len 3 minúty ale bol dokonalý. Odrazu sa pri rieke objavil nosorožec. Najprv sme zabezpečili dostatočnú vzdialenosť a aj náš prievozník zastavil loď.

V Nepále žije 752 nosorožcov a z toho 694 v Chitwane. Niektoré sú polodomestokované. A čo to znamená? No že sa nejaký občas zatúla do dediny, a už si na ľudí tak zvykol, že ignoruje to, že ho všetci fotia z metrovej vzdialenosti a iba sa pasie na hročičných listoch práve nasadených nepálskym ľudom. 

No tento bol divoký. Prišiel k rieke, skloniť hlavu s začal piť. Vo vzduchu sa ozýval len zvuk našich foťákov. Zdalo sa, že o nás vie lebo stále krúžil ušami akoby kontroloval okolie. Keď po 3 minútach dopil, otočil sa a stratil sa v jungle. Všetci sme sa začali usmievať. Jednoznačne to nikto z nás nečakal, že ulovíme takýto zážitok. 


Nosorožec je ako strážca týchto miest, zdôrazňujúci, aká je táto oblasť dôležitá pre ochranu ohrozených druhov. Národný park Chitwan je pod ochranou UNESCO. Chodievame sem na zájazde Nepál, India. Po šialenej a chaotickej Indii je trojdňový pobyt v Chitwane doslova balzamom na dušu.

Medzi korunami stromov sme objavili rybarika kráľovského, ktorého pestrobarebné perie vytváralo kontrast k zelenej palete okolitej prírody.

Naše dobrodružstvo na rieke Rapti v národnom parku Chitwan bolo nezabudnuteľným stretnutím s divokou stránkou nepálskej prírody.

Dnes sme si odniesli nielen spomienky na, bohužial už ohrozené zvieratá, ale aj hlboký pocit zodpovednosti voči tejto nádhernej prírode.

Po ceste domov, sme míňali skupinku Indov užívajúcich si Safari na chrbte slona. Áno dá sa objavovať príroda aj z chrbta tohto majestátnej zvieraťa ale my BUBO to nepreferujeme a nerobíme to. Vyhovujú nám jeepy, a krásu a výnimočnosť múdrych slonov pozorujeme v divokej prírode bez toho aby sme ich museli zneužívať.

Nepál by ste si mali jednoznačne pripísať do vašich cestovateľských itinerárov. BUBO sem cestuje už 20 rokov a pre nás je naša história nesmierne dôležitá. Vybudovali sme si tu pevné vztahy s domácimi. Dovolenka v Nepále cez BUBO vás jednoznačne nadchne.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

3135 4479€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4842
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: