Egyptskí bohovia

Egyptskí bohovia Veľký prehľad všetkých bohov egyptskej mytológie

Osiris

Osiris, jeden z najvýznamnejších egyptských bohov, bol bohom podsvetia. Symbolizoval tiež smrť, vzkriesenie a cyklus záplav Nílu, na ktoré sa Egypt spoliehal pri úrodnosti poľnohospodárstva.

Podľa mýtu bol Osiris egyptským kráľom, ktorého zavraždil a rozštvrtil jeho brat Seth. Jeho manželka Isis znovu poskladala jeho telo a vzkriesila ho, čo im umožnilo počať syna, boha Hora. Predstavovali ho ako mumifikovaného kráľa, ktorý mal na sebe obväzy, pod ktorými bola odhalená iba zelená pokožka jeho rúk a tváre.

Isis

Pôvod Isis je nejasný. Na rozdiel od mnohých bohov nie je viazaná na konkrétne mesto a v najstaršej egyptskej literatúre nie sú o nej žiadne isté zmienky. Postupom času však rástla na dôležitosti a nakoniec sa stala najdôležitejšou bohyňou v panteóne. Ako oddaná manželka, ktorá vzkriesila Osirisa po jeho vražde a vychovala ich syna Hora, Isis stelesňovala tradičné egyptské cnosti manželky a matky.

Ako manželka boha podsvetia bola Isis tiež jedným z hlavných božstiev, ktoré sa zaoberali obradmi za mŕtvych. Jej materská starostlivosť bola často zobrazovaná ako starostlivosť o mŕtvych v podsvetí.

Isis bola jedným z posledných staroegyptských bohov, ktorí boli stále uctievaní. V grécko-rímskom období bola stotožnená s gréckou bohyňou Afroditou a jej kult sa rozšíril až na západ do Veľkej Británie a na východ až do Afganistanu. Verí sa, že zobrazenia Isis s dieťaťom Horom ovplyvnili kresťanské zobrazenie Márie s malým Ježišom.

Horus

Horus, zobrazený ako sokol alebo ako muž so sokolou hlavou, bol bohom oblohy spojený s vojnou a lovom. Bol tiež stelesnením božského kráľovského majestátu a v niektorých obdobiach bol vládnuci kráľ považovaný za Hórovú pozemskú podobizeň.

Podľa mýtu o Osirisovi bol Hor synom Isis a Osirisa, magicky počatý po vražde Osirisa jeho bratom Sethom. Horus bol vychovaný, aby pomstil vraždu svojho otca. Jedna tradícia tvrdí, že Horus prišiel o ľavé oko v boji so Sethom, ale jeho oko magicky vyliečil boh Thoth. Pretože pravé a ľavé oko Hora boli spojené so slnkom a mesiacom, strata a obnovenie Horovho ľavého oka poskytlo mýtické vysvetlenie fáz mesiaca.

Seth

Seth bol bohom chaosu, násilia, púští a búrok. V mýte o Osirisovi je vrahom Osirisa (v niektorých verziách mýtu oklame Osirisa, aby si ľahol do rakvy a potom ju zapečatil.)

Sethov vzhľad predstavuje pre egyptológov problém. Často je zobrazovaný ako zviera alebo ako človek s hlavou zvieraťa. Ale nevedia prísť na to, aké zviera to má byť. Zvyčajne má dlhý ňufák a dlhé uši, ktoré sú na špičkách hranaté. Vo svojej úplne zvieracej podobe má tenké psie telo a rovný chvost s „chumáčom“ na konci. Mnohé kapacity v egyptológií veria, že žiadne také zviera nikdy neexistovalo a Set je nejakým mýtickým stvorením.

Ptah

Ptah bol hlavou triády bohov uctievaných v Memphise. Ďalšími dvoma členmi triády boli Ptahova manželka, bohyňa Sekhmet s levou hlavou a boh Nefertem, ktorý bol zrejme synom páru.

Zdá sa, že Ptahovo pôvodné spojenie bolo s remeselníkmi a staviteľmi. Architekt 4. dynastie Imhotep bol po svojej smrti uctievaný ako syn Ptaha.

Vedci sa domnievajú, že grécke slovo Aiguptos – zdroj mena Egypt – mohlo začať ako skomolenina Hwt-Ka-Ptah, názvu jednej z Ptahových svätýň.

Re

Boh Re, jedno z niekoľkých božstiev spojených so slnkom, bol zvyčajne reprezentovaný ľudským telom a hlavou jastraba.

Verilo sa, že sa každý deň plavil po oblohe na člne a potom každú noc prechádzal podsvetím, počas ktorého musel poraziť hadieho boha Apopisa, aby mohol opäť vstať.

Reov kult bol sústredený v Heliopolise, teraz na predmestí Káhiry.

Hathor

Bohyňa Hathor bola zvyčajne zobrazovaná ako žena s hlavou kravy alebo ako žena s kravskými ušami. Hathor stelesňovala materstvo a plodnosť a verilo sa, že chránila ženy pri pôrode.

Mala tiež dôležitý pohrebný aspekt, pretože bola známa ako „dáma západu“. (Hrobky sa vo všeobecnosti stavali na západnom brehu Nílu.) V niektorých tradíciách každú noc vítala zapadajúce slnko – žijúci ľudia dúfali, že ich v posmrtnom živote privítajú rovnakým spôsobom. 

Anubis

Anubis sa zaoberal pohrebnými praktikami a starostlivosťou o mŕtvych. Zvyčajne bol predstavovaný ako šakal alebo ako muž s hlavou šakala. Spojenie šakalov so smrťou a pohrebmi pravdepodobne vzniklo preto, lebo Egypťania pozorovali šakalov okolo cintorínov.

V Starej ríši (asi 2575 – 2130 pred n. l.), predtým ako sa Osiris dostal do popredia ako pán podsvetia, bol Anubis považovaný za hlavného boha mŕtvych. Podľa mýtu o Osirisovi, Anubis nabalzamoval a zabalil telo zavraždeného kráľa, čím sa stal bohom a patrónom balzamovačov.

Thoth

Thoth, boh písma a múdrosti, býval zobrazený v podobe paviána alebo posvätného ibisa, alebo ako muž s hlavou ibisa. Verilo sa, že vynašiel jazyk a hieroglyfické písmo a slúžil ako pisár a poradca bohov. Ako boh múdrosti mal Thoth údajne znalosti o mágii a tajomstvách nedostupných pre ostatných bohov.

V scénach podsvetia zobrazujúcich rozsudok, ktorý podstúpili zosnulí po ich smrti, je Thoth zobrazený, ako váži srdcia zosnulých a oznamuje rozsudok Osirisovi, bohu mŕtvych.

Bastet

Vo svojich najstarších podobách bola mačacia bohyňa Bastet reprezentovaná ako žena s hlavou leva alebo divej mačky. V prvom tisícročí pred naším letopočtom nadobudla menej divokú podobu domácej mačky.

V neskorších obdobiach bola často reprezentovaná ako kráľovsky vyzerajúca sediaca mačka, niekedy nosila šperky v ušiach alebo nose. V období Ptolemaiovcov sa začala spájať s gréckou bohyňou Artemis, božským lovcom a bohyňou mesiaca.

Amon

Predtým, ako v Novej ríši (asi 1539 – 1292 pred n. l.) nadobudol národný význam, bol boh Amon uctievaný lokálne v južnom meste Théby. Amon bol bohom vzduchu a meno pravdepodobne znamená „Skrytý“. Zvyčajne bol reprezentovaný ako muž s korunou s dvoma zvislými chocholmi. Jeho zvieracími symbolmi boli baran a hus.

Potom, čo sa vládcovia Théb vzbúrili proti dynastii cudzích vládcov známych ako Hyksósovia a obnovili pôvodnú egyptskú vládu v celom Egypte, Amon získal uznanie za ich víťazstvo. Vo forme spojenej s bohom slnka Re sa stal najmocnejším božstvom v Egypte, toto postavenie si udržal po väčšinu Novej ríše.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2390 3064€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2624

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2822
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: