Havaj či Francúzska Polynézia - porovnanie

Havaj či Francúzska Polynézia - porovnanie Havaj - Tahiti - Bora-Bora

Ktorú dovolenku si vybrať? Vyraziť na Havajské ostrovy alebo radšej na Tahiti a Bora Bora? Aký je medzi nimi rozdiel? V BUBO máte výhodu, že sa rozprávate s najväčšími odborníkmi, ktorí tieto oblasti dôkladne preskúmali - všetky veľké ostrovy a všetky časti.

Ľuboš Fellner prešiel ako prvý Slovák všetky ostrovy Havaja aj všetkých päť častí vo Francúzskej Polynézii (rozložených na území veľkosti Európy). Svojim čitateľom poskytol originálne resumé, z ktorého môžete ako cestovateľ profitovať a vybrať si dovolenku podľa svojich preferencií. V tomto článku prezentujeme jeho rady a porovnania.

Lokácia

Havaj a Francúzsku Polynéziu zaraďujeme v Oceánii pod Polynéziu. Práve Havaj je jedným z troch bodov, ktoré ohraničujú polynézsky trojuholník. K nemu sa pridá už iba Nový Zéland a Veľkonočný ostrov. Najväčší ostrov Francúzskej Polynézie, Tahiti, je v podstate susedom Havajských ostrovov, aj keď vzdialenosť medzi nimi je štyritisíc kilometrov. Severozápadne (280 km) od Tahiti sa nachádza poloatol Bora Bora. Hoci sa ostrovy Francúzskej Polynézie rozprestierajú na oveľa väčšej ploche, pevninská plocha Havaja je štyrikrát väčšia.

Príroda

Francúzska Polynézia, to je raj na zemi. Síce Havaj je naozajstným Jurským parkom, Tahiti sú oveľa krajšie, ich príroda je neskutočná. Na Tahiti nájdete vraj až tisíc vodopádov. Ľahko sa tu prenesiete do filmu Avatar. Neoznačené chodníky, panenská príroda, vodopády v absolútnej divočine, všade samé kvety, ktoré hrajú všetkými farbami či vôňami. Bora Bora je ešte väčší tropický raj. Dokonale modré more, ktoré obkolesujú palmy, romantické pobrežie s bielym pieskom úžasne kontrastuje s mohutnými horami odkazujúcimi na vulkanizmus v minulosti.

Jedlo

Tahiti a rovnako aj Bora Bora sa spájajú s čerstvými rybami podávanými so zeleninou, vínom či šampanským. Havaj je skôr o steakoch, o rezancoch udon či koktailoch z whisky.

Ubytovanie

Bora Bora ponúka dva druhy ubytovania – izby v hotelových komplexoch a klasické bungalovy nad vodou, ktoré sú však luxusnejšou a hlavne drahšou záležitosťou. Hotely v Bora Bora majú vlastné pláže, o ktoré sa neustále starajú. Podmorský život je tu tiež veľmi bohatý, stačí vám iba šnorchel.

Ak túžite po neopakovateľnom zážitku, vyberte si hotel na súkromnom ostrove. BUBO jednoznačne odporúča Sofitel Bora Bora Private Island. Na vašu žiadosť sme vám ochotní rezervovať izbu podľa vašej preferencie.

Tahiti sú o niečo lacnejšie ako Bora Bora, avšak stále drahšie ako Havaj, nájdete tu tiež vilky nad vodou, resp. hotely s francúzskym pôvabom.

Havaj je lacnejší, nachádza sa tam viac hotelov, obchodov a je tam bohatší nočný život. Hoci vás spočiatku môžu zaskočiť vysoké havajské ceny, po čase peniaze neriešite. No ak by sme tieto oblasti porovnali s Maldivami, zistili by ste, že sú oproti Havaju, Tahiti a Bora Bora (resp. Francúzskej Polynézii) veľmi lacnou záležitosťou. Preto Francúzsku Polynéziu navštevuje málo turistov. Koľko ľudí príde každý deň dovolenkovať na Havaj, toľko turistov príde za rok do Francúzskej Polynézie.

Avšak, musíte brať na vedomie to, že trojhviezdičkový hotel na Bora Bora sa veľmi ľahko dokáže vyrovnať päťhviezdičkovému na Havaji. Sú veľmi vkusné a čisté, hoci nie sú také veľkolepé ako na Havaji.

Dostupnosť

Dostať sa do Francúzskej Polynézie môže byť zložitejšie ako na Havaj, kam sa lieta z viacerých amerických miest (na rôzne ostrovy). Všetky lety smerujú na Tahiti, kde musíte prestúpiť, aby ste sa mohli dostať na ostrov, ktorý chcete - napríklad na Bora Bora. Nemusíte sa obávať dlhého letu, z Tahiti je to na Bora Bora iba päťdesiat minút, no letisko je umiestnené na úzkom prstenci, takže na hlavný ostrov sa musíte dostať loďou.

Koľko zaplatíte za večeru v Bora Bora? Či sú potrebné víza a aké? Kde by ste mali v lietadle sedieť? Odpovede na tieto otázky získate v blogoch: Francúzska Polynézia – návraty do raja, Tahiti - tipy a triky, Bora Bora - kúsok od raja.

Fotografia: nafotil Ľuboš Fellner – BUBO vo Francúzskej Polynézii v hoteli Thalasso and Spa


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Oceánia, Bora Bora, Francúzska Polynézia, Tahiti, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

13 dní

Trvanie

4744 5930€
K

Austrália a Oceánia  

Oceánia, Bora Bora, Francúzska Polynézia, Tahiti, Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

7164 8955€
Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Ako si vybrať hotel na Bora Bora? Blog

Blog Ako si vybrať hotel na Bora Bora?

V rámci mnohých vyhľadávaní vám pri Bora Bora vyskočí titulok „Najkrajší a najromantickejší ostrov na svete”. A ceny hotelov tomu zodpovedajú. Dal…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Bora Bora - kúsok od raja Bora Bora

Bora Bora Bora Bora - kúsok od raja

Ostrov Bora Bora patrí k tým najkrajším tropickým ostrovom sveta, a aj preto má pre mnoho ľudí povesť tropického raja. Pravidelne sa objavuje v…

Robert Taraba 7 min. čítania

Viac informácií o krajine: