Gambierové ostrovy

Gambierové ostrovy

Najmenšie, najvzdialenejšie, najmenej navštevované ostrovy Francúzskej Polynézie. Také sú Gambierové ostrovy, kde na rozlohe iba 27,8 km2 býva cca 1 400 obyvateľov. Tieto vulkanické ostrovy sa vyskytujú v juhovýchodnej časti Francúzskej Polynézie a pozostávajú zo 14 ostrovov vo veľkom atole Mangareva a neobývaného atolu Temoe.

Ak by sme Gambiery mali porovnať s Tuamotu, tak Gambierové ostrovy sú hornatejšie. Iba na troch miestach sa dostanete cez koralovú bariéru dovnútra. Lagúna Mangareva sa nachádza tesne nad obratníkom Kozorožca, 1 650 km od Papeete. Tu je oveľa chladnejšie ako v lagúne Bora Bora, ktorá je bližšie k rovníku.

Gambierové ostrovy sú typické kvalitným liči. Často sa stáva, že si ľudia so sebou berú do Papeete liči. Dokonca kvôli tomu na letisku v Mangareva nájdete návod, ako zabaliť liči tak, aby vám ho previezli.

V minulosti sa Gambiery vyľudňovali, ale v súčasnosti sa trend otočil a populácia rastie. Dôvodom je práve úspešný biznis s čiernymi perlami. V tejto oblasti vďaka studenšej vode vedia mať vyššiu kvalitu. Perly majú sivozelenú farbu, nie sú čierne ako na Tuamotu. Predstavte si, že perly tu kúpite o polovicu lacnejšie ako v Papeete, kde stoja o 30 % menej ako vo Viedni.

Gambierové ostrovy sú tými, kam sa oplatí ísť na vlastnej jachte. Dokázali by ste tu zostať aj mesiac. No ak sem plánujete ísť lietadlom a ním aj odísť, musíte si dať pozor, aby ste nezmeškali let späť. Na Gambierových ostrovoch je o hodinu viac ako v Papeete. Ďalšie lietadlo pôjde o týždeň, a to bude určite plné... No musíte brať na vedomie, že si za letenku priplatíte. Letenka iba z Papeete stojí okolo 800 eur a viac.

Vydajte sa s BUBO na dovolenku do Francúzskej Polynézie. Ak ste zvedaví na zážitky Ľuboša Fellnera z ciest do raja, prečítajte si blog Francúzska Polynézia.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€
K

Austrália a Oceánia   Amerika  

Oceánia, Havaj (USA), Francúzska Polynézia, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

18 dní

Trvanie

6850
K

Austrália a Oceánia  

Francúzska Polynézia, Tahiti, Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

5318 7090€
Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Francúzska Polynézia – návraty do raja Prémiový blog

Prémiový blog Francúzska Polynézia – návraty do raja

Mnohí tento raj poznáme ako Tahiti, posledný raj na našej Zemi. Ide o miesto, ktoré sme ako ľudia osídlili ako posledné, a preto sme tento raj ešte…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Tahiti - tipy a triky Tahiti

Tahiti Tahiti - tipy a triky

Všetky cesty vedú do Ríma a rovnako tak všetky cesty do Francúzskej Polynézie vedú na Tahiti. Mnohí si Tahiti s Francúzskou Polynéziou pletú, či to…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: