Ostrovy Austral – domov veľrýb

Ostrovy Austral – domov veľrýb

Sieť siedmich ostrovov v južnej časti Francúzskej Polynézie, ktoré sa delia na dve skupiny – severnejšie Tupuaʻi a južnejšie ostrovy Bass s hlavným ostrovom Rapa. To je súostrovie Austral.

Ak by sme mali bližšie charakterizovať ostrovy, mohli by sme expresívne povedať, že sa nachádzame na konci sveta, kde naozaj nič nie je. Žiadne hory či vlastná kultúra. Sem sa vyberie oduševnený cestovateľ iba s cieľom odkrývať tajomstvá ostrova.

Hlavné ostrovy Rututu a Tubuai sú podobné rozlohou i počtom obyvateľov (cca 2500). Hoci Rututu navštívil francúzsky prezident Francois Mitterrand, hlavné mesto sa nachádza na ostrove Tubuai. Oba ostrovy majú veľmi dobré poľnohospodárske využitie – pestujú pomerne veľké množstvo ovocia, vanilky, kávy. Vedeli ste, že domorodci z Rututu pletú z pandanusu najlepšie košíky či klobúky? Vydržia naozaj všetko.

Najväčším lákadlom ostrovov Austral sú veľryby. V zimných mesiacoch ide o najlepšie miesto v celej Francúzskej Polynézii na ich pozorovanie. Dokonca sa tu pária a aj rodia mladé. Ak nechcete zmeškať tento jedinečný zážitok, vyberte sa na dovolenku do Francúzskej Polynézie v mesiacoch august – október. Práve pri ostrovoch Rututu a Tubuai môžete pozorovať ich baletné pohyby či počúvať podmanivé piesne.

Ornitológovia si prídu na svoje na ostrove Rimatara. Ide o najmenší ostrov súostrovia, na ktorom sa nachádza vzácny malý vtáčik, ktorému hrozí vyhynutie – Lori karmínový (Lori Kuhlov).

Na ostrovy lieta veľmi málo ľudí, ak sa sem rozhodnete prísť, skutočne budete patriť medzi malú skupinku ľudí, ktorí ich navštívili. No aj napriek tomu sú lepšie dostupné ako Gambierové ostrovy. Na ostrovy Austral sa letí až štyri razy do týždňa, no aj prelety medzi ostrovmi fungujú dobre.

Ku ktorým ostrovom sa zvykne prirovnávať kultúra ostrovov Austral? Kde sa nachádzajú jaskyne, v ktorých v minulosti bývali Polynézania? Po kom je pomenovaná jedna z jaskýň? Odpovede nájdete v blogu Francúzska Polynézia - návraty do raja.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€
K

Austrália a Oceánia   Amerika  

Oceánia, Havaj (USA), Francúzska Polynézia, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

18 dní

Trvanie

6850
K

Austrália a Oceánia  

Francúzska Polynézia, Tahiti, Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

5318 7090€
Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Francúzska Polynézia – návraty do raja Prémiový blog

Prémiový blog Francúzska Polynézia – návraty do raja

Mnohí tento raj poznáme ako Tahiti, posledný raj na našej Zemi. Ide o miesto, ktoré sme ako ľudia osídlili ako posledné, a preto sme tento raj ešte…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Tahiti - tipy a triky Tahiti

Tahiti Tahiti - tipy a triky

Všetky cesty vedú do Ríma a rovnako tak všetky cesty do Francúzskej Polynézie vedú na Tahiti. Mnohí si Tahiti s Francúzskou Polynéziou pletú, či to…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: