Tuamotu – raj pre potápačov

Tuamotu – raj pre potápačov

Súostrovie Tuamotu sa nachádza východne od Spoločenských ostrovov vo Francúzskej Polynézii. Rozprestiera sa dokonca na ploche porovnateľnej s veľkosťou západnej Európy (samozrejme, vrátane vody, lebo rozloha pevniny je zanedbateľných 885 km2). Tuamotu je presným opakom Spoločenských ostrovov – nízke, ploché, koralové. Presnejšie, súostrovie pozostáva z 78 atolov, ktoré sa nazývali Paumotus. Považujú sa najväčšiu reťaz atolov na svete.

Tento kus zeme objavil portugalský námorník Fernão de Magalhães na svojej prvej ceste okolo sveta (1521). Avšak ostrovy Puka Puka ho nezaujali, no o niekoľko rokov neskôr sa týmto prostredím inšpirovali autori, ako Robert Louis Stevenson či Jack London.

Ak by ste chceli ísť navštíviť Tuamotu, nemusíte mať obavy z toho, či sa dohovoríte medzi 16 000 obyvateľmi, ktorí hovoria tuamotským jazykom. Angličtinu tu ovládajú lepšie ako na Markézach či na Austral.

Tuamotu nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Stať sa vám môže iba, to, že vám spadne na hlavu kokosový orech, čo je v podstate veľká pravdepodobnosť, keďže ročne takto zomrie 150 ľudí, čo je 15x viac ako po útoku žralokom. No a práve na Tuamotu sa lieta aj kvôli žralokom a v neposlednom rade delfínom, morským korytnačkám a mantám.

Na ostrovoch (resp. atoloch) nie sú stále toky, ani úrodná pôda. Okrem kokosových stromov, chlebovníka, tara, prípadne vanilky nemajú žiaden poľnohospodársky potenciál, hoci celoročne je tu cca 26 stupňov. Spoliehať sa tak musia najmä na rybolov. V lagúnach je dostatok rýb, perál či prelorodiek.

Okrem turizmu zameraného na potápanie sa tu veľkým biznisom stali čierne perly. Na Manihi (veľký atol v západnej časti Tuamotu) vznikol biznis s čiernymi perlami. Práve tu bola založená prvá farma vo Francúzskej Polynézii. Môže sa stať, že na miestach, kde sa nachádzajú farmy s čiernymi perlami, nechcú vidieť turistov, môžu byť voči turistom nepriateľskí. No ak by ste prišli na nejaký menší ostrov, kde žije iba toľko rodín, že by ste ich dokázali spočítať na prstoch jednej ruky, pohostia vás ako len najlepšie vedia.

Ak by ste chceli stráviť dovolenku vo Francúzskej Polynézii a pritom navštíviť aj Tuamotu, odporúčame vám ísť na atol Rangiroa, kde máte hotely prispôsobené priamo pre potápačov. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac tipov, čo treba zažiť v Tuamotu, prečítajte si náš BUBO blog o Francúzskej Polynézii. Sami budete prekvapení, že aj tu sa nachádzajú lokality pod patronátom UNESCO.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€
K

Austrália a Oceánia   Amerika  

Oceánia, Havaj (USA), Francúzska Polynézia, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

18 dní

Trvanie

6850
K

Austrália a Oceánia  

Francúzska Polynézia, Tahiti, Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

5318 7090€
Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Francúzska Polynézia – návraty do raja Prémiový blog

Prémiový blog Francúzska Polynézia – návraty do raja

Mnohí tento raj poznáme ako Tahiti, posledný raj na našej Zemi. Ide o miesto, ktoré sme ako ľudia osídlili ako posledné, a preto sme tento raj ešte…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Tahiti - tipy a triky Tahiti

Tahiti Tahiti - tipy a triky

Všetky cesty vedú do Ríma a rovnako tak všetky cesty do Francúzskej Polynézie vedú na Tahiti. Mnohí si Tahiti s Francúzskou Polynéziou pletú, či to…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: