He'e holua - sánkovanie po havajsky

He'e holua - sánkovanie po havajsky

Tradičný havajský šport - He'e holua - má dlhú históriu a kultúrnu dôležitosť v havajskej spoločnosti. Historicky sa viazal hlavne k havajským kráľom a náčelníkom, ktorí boli hlavnými súťažiacami. 

Čo presne je šport He'e holua? Spúšťanie sa na úzkych “saniach” dole kopcom po lávových kameňoch. Sane majú špecifický tvar a konštrukciu, ktoré umožňujú jazdcovi dosiahnuť vysoké rýchlosti. S necelými 4 metrami na dĺžku a ani nie 15 centimetrami na šírku vedeli tí najlepší dosiahnuť rýchlosť viac ako 80 km/ hodinu.

Jazdec mohol zvoliť rôznu techniku zjazdu. Najpopulárnejšia bola poležiačky - jazdec sa s rozbehom hodil na sane a spustil dole kopcom ležiac na saniach a korigujúc správny smer špičkou nohy, alebo sa na sane radšej postavil bokom a smer upravovali ako na surfe.

Na celých Havajských ostrovoch sa našlo viac ako 40 zjazdoviek s rôznou dĺžkou od 60 metrov až po extrémnych 6 kilometrov. Na šírku im stačili v niektorých prípadoch len 4 metre. Nerovnosti v prírodnom lávovom svahu doplnili domáci hlinou a kameňmi. Pre hladkejšiu jazdu bol boli kamene potom pokryté trávou, listami a hlinou a sane potreté olejom z miestnych orechov Kukui (Tungovník molucký). Tak, ako nebezpečne tento šport znie, takým skutočne aj bol. Akákoľvek menšia chyba viedla k ťažkým zraneniam. 

Okrem toho, že He'e holua bola vnímaná ako súťaž a veľká udalosť, na ktorú sa dokonca uzatvárali medzi prítomnými stávky, predstavovalala pre Havajčanov aj náboženský rituál, ktorý oslavoval ženské bohyne Pele (bohyňa ohňa, sopiek, lávy a zrodenie havajských ostrovo) a Lono (bohyňa dažďa, búrky, zrodu života a úrody). 

Hoci bol s príchodom misionárov v 19. storočí tento šport zakázaný a postupne zanikol, za posledných 50 rokov sa objavuje čoraz viac Havajčanov, ktorí si chcú uctiť svoje korene a udržať túto tradíciu nažive.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

3912 4890€
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2051 2358€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA