Hieroglyfy krok za krokom

Hieroglyfy krok za krokom

Bibliotheca Alexandrina – Alexandrijská knižnica spustila webovú stránku „Hieroglyfy krok za krokom“, ktorá má databázu viac ako 6000 slov a ich preklady do staroegyptských hieroglyfov.

V klasickej egyptčine existovalo 750 hieroglyfických znakov, ale počet znakov sa v rôznych obdobiach menil. Hieroglyfy sú malé obrázky, ktoré vyjadrujú jednak priamo patričný predmet, na ktorý sa podobajú, ale používajú sa aj na vyjadrenie celkom odlišných vecí, často ťažko znázorniteľných, ktorých mená znejú náhodou podobne. Samohlásky sa v hieroglyfickom písme vynechávali (nezapisovali).

Hieroglyfy boli často do detailov vypracované a kolorované. Písali sa viacerými smermi, najčastejšie sprava doľava, pričom piktogramy boli obrátené čelom k začiatku riadku. Písalo sa atramentom a dutým papyrusovým štetcom.

Centrum pre štúdium kaligrafie v Bibliotheca Alexandrina – Alexandrijskej knižnici - spustilo „Hieroglyfy krok za krokom“, prvú webovú stránku venovanú výučbe hieroglyfov v arabčine aj angličtine. Webová stránka je prebiehajúci projekt, ktorého prvá fáza bola spustená v roku 2015.

Má databázu viac ako 6 000 slov a ich preklady do staroegyptských hieroglyfov, ktorých je celkovo okolo 700. Používatelia môžu písať hieroglyfy pomocou vstavanej klávesnice alebo spätne prekladať pasáže.

Materiály na webovej stránke sú vhodné pre všetky úrovne vedomostí, od amatérov zvedavých na staroveký Egypt až po univerzitných študentov študujúcich túto oblasť. Pokračujúci rozvoj platformy je súčasťou pokračujúceho cieľa Bibliotheca Alexandrina šíriť vedomosti, často bezplatne, s cieľom poskytnúť zdroje pre tých, ktorí sa vzdelávajú v širokom spektre tém.

Alexandria, mesto v ktorom sa slávna Alexandrijská knižnica nachádza a ktorá tento program prináša, môžete navštíviť počas nášho zájazdu Egypt - maximálne poznanie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1950 2785€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2027 2385€

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2565
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: