Hilo - častokrát prehliadané hlavné mesto Big Islandu

Hilo - častokrát prehliadané hlavné mesto Big Islandu

Hilo, hlavné mesto Big Islandu, je v kontexte s bohatým množstvo aktivít, ktoré možno na tomto havajskom ostrove okúsiť, turistami častokrát prehliadané a obchádzané. Tento článok vám priblíži jeho unikátnosť a objasní, prečo by tomu tak nemalo byť.

Usadené je na východnom pobreží takmer presne oproti turisticky populárnemu letovisku Kona, ktoré sa nachádza na západnej strane ostrova. Obe mestá sú zároveň vstupnými bránami pre cestovateľov prúdiacich na Big Island, keďže majú vybudované medzinárodné letiská.

Hilo s populáciou okolo 47-tisíc obyvateľov je najstarším mestom Havajských ostrovov. Bolo založené v roku 1100 prisťahovalcami z Markézskych ostrovov, ktorí sem priniesli kultúru a tradície Polynézie. Až príchodom moreplavca Jamesa Cooka v 18. storočí začal prenikať do vtedy ešte malej rybárskej dediny európsky vplyv rýchlo šíriaci nové poznatky, technológie a tovar. V polovici 19. storočia mesto zaznamenalo vďaka pestovaniu cukrovej trstiny prudký ekonomický rast a vyrástlo z neho centrum obchodu. Znásobenie pracovnej sily, ktoré si tieto dynamické zmeny vyžiadali, bolo vyriešené prisťahovaleckým boom-om imigrantov z Číny, Japonska, Filipín aj Portugalska.

Mesto stále  priťahuje pozornosť podnikateľských subjektov, ktorí si tu zakladajú svoje sídla. A keďže ďalším významným produktom a exportnou komoditou Havaja sú makadamové oriešky, lokalita upútala aj makadamového svetovládcu. Len kúsok od Hila má svoju základňu najväčší výrobca makadamových orechov na svete Mauna Loa Macadamia Nut Corporation, ktorý je tiež dodávateľom pre nemenej známu americkú spoločnosť s cukrovinkami Hershey.

Pripomína vám meno firmy niečo? Tušíte správne. Makadamový producent si požičal názov pre svoju spoločnosť od sopky Mauna Loa. Dôvod je celkom logický. Veď práve región hlavného mesta Hilo je domovom dvoch aktívnych vulkánov na Big Islande, Mauna Loa a Kilauea. Práve to je jedným z faktorov jeho výnimočného počasia. Hilo je najdaždivejšie mesto USA  s priemerným počtom daždivých dní 275 za rok. Nebojte sa. Hilovský dážď je príjemný a čarovný. Ak nejaké starosti zostali, všetky ich odplaví. Kto by nemal dostatok vlahy a chýbala mu sladká voda, svoje túžby uspokojí návštevou Dúhových vodopádov, ktoré sú doslova na dosah ruky. Od historického jadra Hilo ich delia len 2 míle a napriek tomu, že majú len 25 metrov, sú skutočne prekrásne.

Stále odolávate so záujmom osobne ho navštíviť? Po prečítaní poslednej informácie kapitulujete. Hilo sa so svojím Merrie Monarch Festival pasuje za druhé karnevalové Rio. Príďte sa sem pozrieť počas Veľkej noci, kedy sa tento festival v trvaní jedného týždňa koná, a pri trochu fantázie aj uveríte, že na takého vyhlásenie má plné právo. Merrie Monarch Festival je každoročná súťaž v predvádzaní tradičných havajských tancov hula a celé mesto sa vtedy premení na jednu obrovskú zábavnú párty. Ulice sú zaplnené tanečnými skupinami v typických havajských odevoch, vyhrávajúcimi muzikantmi a obchodníkmi s ponukou umeleckých predmetov. A verte mi, že aj keby vám zrovna v tomto čase pršalo, vo víre všadeprítomnej zábavy to vôbec nebudete cítiť.

 

 

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

5279
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

1978 2473€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA