Kambodžský riel - čím sa platí v Kambodži?

Kambodžský riel - čím sa platí v Kambodži?

Videli ste už niekedy na živo kambodžskú menu? Jej meno je riel a obrovským paradoxom je aj to, že hoci ste v Kambodži, možno sa s touto menou ani nestretnete. My v BUBO si počas našej poznávacej cesty Kambodžou vždy zameníme aspoň zopár rielov, aby sme mali túto skutočne exotickú menu v rukách a prípadne si domov odniesli aj exotický suvenír!

Kambodžský riel je dnes oficiálnou menou, no paralelne sa v krajine platí americkými dolármi (za 1 USD dostanete 4 000 rielov), a tak je to pre cudzinca jednoduchšie. Kambodža sa po prvý krát stretla s rielom v roku 1953 a nebyť Červených Kmérov, pokračovala by táto mena bez prerušenia až do dnešných dní. Zaujímavosťou teda ostáva, že počas vlády Červených Kmérov sa medzi 1975 a 1980 v Kambodži nepoužíva monetárny systém. Až po definitívnom páde tohto režimu sa opäť Kambodža vráti k svojmu rielu.

Pred rokom 1875 sa ako hlavná mena v krajine používal tikal, no keď prišli Francúzi, zaviedli frank, ako bolo ich dobrým zvykom. Ten platil len desať rokov a hneď na to naskočili Francúzi na piaster, ktorý sa držal zubami nechtami až do roku 1953. Názov „riel“, ktorý sa dnes na označenie meny používa, môže podľa miestnych príbehov pochádzať priamo z Mekongu, pretože v kmérčine označuje slovíčko riel „malú rybu“.

ná a možno pravdepodobnejšia verzia hovorí o strieborných španielsko-amerických dolároch, ktoých hodnota sa označovala v realoch, a takto prenikla až sem do juhovýchodnej Ázie. Dnes nájdete kambodžsky riel v malých bankovkách, akými sú 100, 200, 500, 1 000 či 2 000, ale aj tých väčších, ktoré v prepočte už presahujú dolár, a teda 5 000, 10 000, 15 000, 20 000, 30 000, 50 000 a 100 000 rielov.

Na niektorých bankovkách nájdete odkaz na kultúrne dedičstvo v podobe Angkor Watu, chrámu Bantay Srei, Monumentu nezávislosti či Prah Vihear a stretnete sa tu aj s podobizňami kráľov, najmä súčasného Norodoma Sihamoniho a jeho otca Sihanouka.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2381 3968€
K

Ázia  

Mjanmarsko, Laos, Kambodža


náročnosť

14 dní

Trvanie

3980
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3071 4094€
Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny Phnom Penh

Phnom Penh Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny

Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny. Túto prezývku dali kambodžskému mestu francúzski kolonizátori pred 150 rokmi. Odvtedy Phnom Penh aj…

Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť? Blog

Blog Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť?

Kambodža je pre nás jednou z najexotickejších krajín na svete. Väčšina turistov pri jej návšteve smeruje k slávnemu chrámovému komplexu Angkor Wat…

Zuzana Illášová 5 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: