Kentauri - mytologické tvory z Tesálie

Kentauri - mytologické tvory z Tesálie

Kentaura - mýtické stvorenie, ktoré je napoly človekom a napoly koňom, si vie predstaviť každý z nás. Viete ale, odkiaľ pochádzajú a ako legenda o kentauroch vlastne vznikla? Počas zájazdu Totálne Grécko si tento príbeh rozprávame, keď prechádzame planinami a vrchmi prefektúry Tesália, pretože práve tu údajne kentauri žili a preháňali sa tunajšími lesmi.

Podľa legendy boli prví kentauri príbuznými mýtického kmeňa Lapithov, ktorý obýval polostrov Magnesia v Tesálii. Podľa gréckych mýtov sa kráľ Lapithov Ixión spojil s bohyňou oblakov Nefelou a z ich lásky sa narodil priamy predok kentaurov - Kentauros. Práve Kentauros potom splodil s divou kobylou z Tesálskych lesov prvého kentaura. Dnes sa predpokladá, že tento príbeh si vytvorili starovekí Gréci, ktorí ešte nepoznali jazdectvo a keď sa prvýkrát stretli s kočovníkmi, ktorí už kone osedlali, nevedeli si vysvetliť, čo vidia. Mysleli si preto, že vidia poloľudí a polozvieratá a začali si vytvárať legendy.

No a čo si myslíte, boli kentauri podľa týchto legiend dobrí alebo zlí? Väčšina ľudí na túto otázku odpovie, že jednoznačne dobrí. Nie je to ale pravda. V dnešnej dobe máme takúto predstavu vďaka spisovateľovi C.S.Lewisovi, ktorý vo svojej knihe Kroniky Narnie vykreslil kentaurov ako múdre bytosti, ktoré sa venujú astrológii, vešteniu, sú mimoriadne zdatní v lukostreľbe aj boji. Na tento obraz naviazala aj J.K.Rowlingová v knižkách a filmoch o Harry Potterovi, kde taktiež kentaur Firenze pomáha Harrymu dostať sa bezpečne zo zakázaného lesa.

V antickom Grécku však boli tieto tvory považované za symbol divokosti, chaosu, živočíšnosti a nespútanej vášne a voči ľuďom boli nepriateľskí. Tento obraz si vyslúžili vďaka slávnej bitke kentaurov s Lapithmi, ktorá je zobrazená dokonca aj na mramorovom reliéfe na akropolskom Panthenóne.

K tejto bitke údajne došlo na svadbe princa Peirithoa, brata bájneho Kentaurosa, ktorý si bral krásnu Hippodamiu a na svoju svadbu pozval všetkých slávnych gréckych hrdinov a aj celú svoju rodinu vrátane kentaurov. Tí sa počas večera veľmi opili a pod vplyvom alkoholu zvíťazila ich divoká, zvieracia stránka.

Ako prvý sa vodca kentaurov Eurytión vrhol na nevestu. Keď to uvideli ostatní kentauri, už aj mali v rukách ďalšie lapitské ženy. To rozpútalo obrovskú bitku, pri ktorej sa grécki hrdinovia postavili na stranu Lapithov pri obrane ich žien. Konflikt sa preto pre kentaurov skončil tragicky. Odvtedy boli umelcami zobrazovaní v negatívnom svetle a práve tento tzv. posledný boj kentaurov symbolizoval boj medzi barbarstvom a civilizáciou.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Turecko, Grécko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1488 1750€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1860 2325€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

5555
Atény inak - mesto nielen pre bohov Atény

Atény Atény inak - mesto nielen pre bohov

Báje a rozprávky, mytológia a história, architektúra a demokracia - to sú prívlastky, ktoré si každý spája s Gréckom. Atény sú známe ako mesto…

Angelika Machová 11 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Delfská veštiareň - pupok antického sveta Blog

Blog Delfská veštiareň - pupok antického sveta

Delfy. Najznámejšia veštiareň starovekého sveta, ktorú navštívili takí velikáni histórie ako Alexander Macedónsky, Sokrates či aténsky stratég…

Dominika Ladecká 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: