Partenón (Grécko)

Partenón (Grécko) Periklova Akropola a sochár Feidias

Partenón je stavba, na ktorú je Európa hrdá, veď nejde iba o stavbu, ale ide o symbol demokracie. Myšlienku novej Akropoly presadzoval Perikles, významný politik tej doby. Perikles vedel, že táto Akropola by urobila z Atén mesto nespornej krásy a veľkosti – čo sa aj potvrdilo. Keynesova makroekonomická teória ešte nebola známa, ale Perikles vedel, že TO akosi funguje. Po utratení legendárneho množstva peňazí Aténčania úplne pretvorili skalu Akropoly na miesto zázrakov. Predtým vyhrali nad Peržanmi a tak financie mali a Perikles mal víziu a vedel, že veľké veci sa bez veľkých investícií zrealizovať nedajú.
Apropos, na Akropole stál chrám už predtým. V roku 490 p.n.l. pri bitke pri Maratone Gréci porazili Peržanov a ako vďaku postavili chrám bohyni Aténa. O desať rokov neskôr Xerxes I. dobyl Atény a chrám vypálil. Vraj toto barbarstvo bolo dôvodom toho, že Alexander Macedónsky vypálil Perzepolis.
V starovekej Periklovej Akropole stála kolosálna bronzová socha bohyne Atény. Socha sa volala Athena Promachos- zo zlata a slonoviny, teda tá, ktorá bojuje v prvej línii. Autorom bol známy sochár Feidias. Partenón bol postavený v dórskom slohu s časťou v iónskom štýle. Feidias bol priateľom Perikla a ten ho, aj keď nebol architektom, poveril stavebným umeleckým dozorom nad Partenónom. V 4. storočí, keď sa v Grécku upevnilo kresťanstvo, bol Partenón premenený na kresťanský chrám zasvätený Panne Márii.
Partenón som zaradil do svojho blogu Najstaršie pamiatky sveta. Tipnite si, ktorá je tá najstaršia?
Je dobre vedieť, že demokracia = vláda ľudu v starých Aténach vyzerala trošku inak. Nejde o to, že nehlasovali ženy, otroci a cudzinci (metics); ale hlasovali iba patricijovia, teda menej ako 20% populácie štátu. Volili tí, čo mali peniaze, moc, IQ. Vo veľkej väčšine išlo o vzdelaných ľudí zo slušných starých rodín. Rozhodovalo sa nie o tom, čo rozdelíme z toho, čo zoberieme (napríklad na daniach) iným, ale o ich vlastnom majetku.
Partenón je aj dnes postavený na tom najkrajšom mieste Atén, hlavného mesta Grécka, a usmieva sa na mesto. Aj dnes nám pripomína časy, kedy bolo Grécko vedúcou silou Európy. Bolo to už dávno.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Turecko, Grécko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1573 1850€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1744 2325€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

4444 5555€
Atény inak - mesto nielen pre bohov Atény

Atény Atény inak - mesto nielen pre bohov

Báje a rozprávky, mytológia a história, architektúra a demokracia - to sú prívlastky, ktoré si každý spája s Gréckom. Atény sú známe ako mesto…

Angelika Machová 11 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Delfská veštiareň - pupok antického sveta Blog

Blog Delfská veštiareň - pupok antického sveta

Delfy. Najznámejšia veštiareň starovekého sveta, ktorú navštívili takí velikáni histórie ako Alexander Macedónsky, Sokrates či aténsky stratég…

Dominika Ladecká 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: