Khmérska kuchyňa

Khmérska kuchyňa

Khnmérska kuchyňa je vždy súčasťou vášho celkového zážitku pri návšteve krajiny. Typické khmérske jedlo by pozostáva z polievky, šalátu, hlavného rybieho jedla, zeleniny a ryže. Jedlo dopĺňa dezert, zvyčajne založený na čerstvom ovocí a lepkavej ryži.

V khmérskej strave zohrávajú veľkú úlohu ryža a sladkovodné ryby kvôli množstvu oboch. Kambodža má 2 hlavné zdroje prírodnej sladkej vody, rieku Mekong a Tonle Sap, obrovské jazero spojené s Mekongom. V monzúnovom období zaplavuje Tonle Sap približne 16 000 kilometrov štvorcových krajiny, zavlažuje ryžové polia a poskytuje miesta na rozmnožovanie rýb.

Jednou z kľúčových zložiek khmérskej kuchyne je kari, ktoré sa zvyčajne pripravuje z korenia, ako sú kardamóm, klinčeky, škorica, koriander a kurkuma. Kambodžské kari sa často varia so zeleninou a mäsom, ale existuje aj veľa vegetariánskych a vegánskych variantov.

Ďalšou charakteristickou súčasťou kambodžskej kuchyne sú zeleninové šaláty a polievky, ako napríklad somlar machu, ktorá sa pripravuje s rýbou a zeleninou, a kuy teav, ktorá je kambodžskou verziou polievky pho s ryžovými rezancami a mäsom.

Amok je národné jedlo, vyrába sa z rýb, kokosového mlieka a kari pasty. Základom kambodžskej kuchyne sú čerstvé bylinky a koreniny, ktoré dodávajú jedlám charakteristickú chuť a vôňu. Khmérska kuchyňa používa veľa zeleniny, ryže a mäsa, najmä kuracieho a hovädzieho.

Lok Lak je tradičné khmérske jedlo, čo sú v podstate smažené plátky hovädzieho (alebo bravčového) v svetlohnedej omáčke a podávané s ryžou a/alebo zeleným šalátom a paprikovou omáčkou. Väčšina reštaurácií v celom kraji ponúka toto jedlo, ale chute sa líšia v závislosti od kuchárov a regiónov. Hovädzie alebo bravčové plátky treba pred varením najskôr marinovať, aby boli chutnejšie a šťavnatejšie.

Kuchyňa v Kambodži zdravá a chutná, s množstvom rôznych chutí a vôní. Práve s BUBO máte nezameniteľnú možnosť ochutnať výbornú kuchyňu na zájazde v Kambodži.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364
K

Ázia  

Mjanmarsko, Laos, Kambodža


náročnosť

14 dní

Trvanie

4577
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364
Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny Phnom Penh

Phnom Penh Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny

Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny. Túto prezývku dali kambodžskému mestu francúzski kolonizátori pred 150 rokmi. Odvtedy Phnom Penh aj…

Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť? Blog

Blog Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť?

Kambodža je pre nás jednou z najexotickejších krajín na svete. Väčšina turistov pri jej návšteve smeruje k slávnemu chrámovému komplexu Angkor Wat…

Zuzana Illášová 5 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: