Vancouver - Klenot Západnej Kanady

Vancouver - Klenot Západnej Kanady

Prilietame do Vancouveru plní očakávaní. Ráno začíname najstaršou turistickou atrakciou Kanady, Capilano bridge, ktorý je pre verejnosť otvorený už vyše 100 rokov. Prejdeme sa po visutých chodníkoch a pozrieme sa na svet z pohľadu kanadskej veveričky. Prejdeme sa po „podkove“, ktorá je vysunutá nad kaňon a poobdivujeme rezbársku zručnosť miestnych kmeňov jazykovej skupiny Západný Salish. V Stanley parku si pozrieme ďalšie totemy a odfotíme centrum. Vancouver z peknej perspektívy. Zrazu sa počas obeda z oblakov vynára Grouse Mountain a my túto šancu okamžite využívame a ideme na lanovku. Pozrieme sa na mesto a okolité ostrovy zhora a v habitate pre grizlyov hľadáme tieto obrovské predátory. Coola má 347kg a Grinder 396kg... Ponad hlavy nám prelietajú dravce počas vystúpenia sokoliarov. V meste si ešte pozrieme tie najzaujímavejšie miesta. Gasstown, kde bol Vancouver založený, parné hodiny, Carral street so svojimi bezdomovcami a ich trhom a dom s adresou 425 Carral, kde má apartmán Bryan Adams, asi najúspešnejší hudobník Kanady. Deň zakončíme výborným jedlom s prekvapivými kombináciami na okraji historického Chinatownu. Druhý deň odchádzame smer Whistler. Po ceste zastavujeme na dvoch rôznych vodopádoch. Shannon a Brandywine. Nám sa viac páči Brandywine, predsalen bol pomenovaný podľa niečoho zmysluplného...Vo Whistleri sa vyvezieme na konečnú stanicu pod horu Whistler a prevezieme sa pod Blackcomb. Tu je najväčšie premostenie lanom na svete. 3,024km bez akejkoľvek opory a viac ako 300m nad údolím. Počasie nám opäť praje a my máme nádherné výhľady na celé okolie. Vrchol dnešného dňa máme za sebou, ale krajina, ktorou prechádzame je nádherná a my si jazdu užívame. Zastavujeme na benzínke v Lillooet, mestečku, ktoré je veľmi dôležité pre starú karavánnu cestu a v dnešnej dobe je centrom rezervácie Prvých národov St´ac´imc. Náš ďalší deň sme začali typickou severoamerickou prekvapkávanou kávou (áno, má približne 3dcl) a vybrali sme sa na naše ďalšie dobrodružstvo. Naša prvá zastávka bola na sútoku dvoch riek Clearwater a North Thompson, kde sme si povedali, podľa akého pravidla sa nazýva rieka, po spojení. North Thompson alebo Clearwater? Našu obednú zastávku by sme mohli kľudne nazvať aj ako "obed s výhľadom" na majestátne Skalisté hory. Taktiež sme vyskúšali aj typické kanadské jedlo, ktoré sa nazýva Poutine. Sú to obyčajné hranolky poliate mäsovou omáčkou a kúskami bieleho nezrejúceho kanadského syra. Ďalej sme sa zastavili pri hore Terryho Foxa. Kto bol Terry Fox? Terry je kanadský hrdina a pri jeho príbehu nám vyhŕkla nejedna slza do očí. Náš deň sme zakončili krásnou vyhliadkou na horu Mt.Robson, ktorá sa so svojimi 3954 metrami pýši ako najvyššia hora Skalistých vrchov Kanady. My sme si teraz dopriali dobre vychladenú kanadskú IPU a ideme nabrať sily do ďalších dní.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2797 3108€
K

Amerika  

Kanada


náročnosť

13 dní

Trvanie

4039 4590€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: