Kmeň Tharu v nepálskom Chitwane

Kmeň Tharu v nepálskom Chitwane

Ľudia kmeňa Tharu, ktorí žijú aj v Národnom parku Chitwan, sa označujú ako ľudia z lesa. Stovky rokov žijú v úzkom kontakte s prírodou a sú našimi miestnymi sprievodcami. Vedú nás zasrastenou džunglou, pomáhajú hľadať tigre v safari a ukazujú nám miestne krokodíly počas plavby na tradičnom kánoe vydlabanom z bavlníka. Aký je ich pôvod a historicko-ekonomický kontext?

Južnú časť Nepálu tvorí nížina s názvom Terai. Práve južná časť Nepálu a severná časť Indie sú obývané etnikom Tharu.
Tharu majú vlastný jazyk a sú uznaní ako oficiálna menšina obývajúca Nepál. Tharu znamená v sanskrite nasledovateľ theravádskeho budhizmu, ale slovo môže pochádzať aj z tibetského slova tharu - okraj, teda krajina na okraji. Na území Nepálu žije približne 18 miliónov ľudí pôvodu Tharu, čo je približne 7 % obyvateľstva Nepálu.

Tharu žili v úrodnej oblasti nížin, ktorá však bola dlhé roky zasiahnutá maláriou, takmer 1 000 rokov. Genetika spôsobila, že malária pre Tharu ľudí nepredstavovala smrteľnú chorobu. V 20. storočí však vláda a WHO prišli s riešením, ktoré z územia vyhnalo nebezpečný druh komárov anopheles, ktorý prenášal maláriu. V tomto období prišla nepálska vláda s návrhom pôdnej reformy, ktorá zoštátnila neregistrovanú pôdu. Išlo o plán využiť úrodnú zem na poľnohospodárske účely.

Začala sa ťažba dreva z lesov oblasti Terai na výstavbu železníc a Tharu takmer zo dňa na deň prišli o pôdu, ktorá bola ich domov stovky rokov. Horskí ľudia, ktorí obsadili ich rovinnú krajinu boli vzdelanejší a lepšie prepojení na administratívny a vládny systém krajiny, veľmi rýchlo obsadili zásadnú časť Terai. Z mnohých ľudí Tharu sa stali poddaní - začali slúžiť u nových majiteľov pozemkov, niektorí si prenajímali pôdu, iní boli novými majiteľmi pozemkov vykorisťovaní a obchodovalo sa s nimi ako otrokmi.

Niektorí utiekli do neobývaných častí lesov za tradičným spôsobom života, avšak čoskoro boli aj tieto lesy obsadené novými majiteľmi pozemkov. V roku 2000 vláda podnikla kroky k odstráneniu otroctva, avšak mnoho ľudí zostalo bez práce a domova. V roku 2006 vláda vytvorila plán zjednoprávnenia ľudí Tharu a zlepšila ich prístup k pôde.

Súčasťou našej návštevy Chitwanu je okrem objavovania miestnej prírody aj návšteva miestneho kultúrneho domu. Miestni Tharu tu pravidelne vystupujú s tradičnými tancami v pestrofarebnom tradičnom odeve, v sprievode dynamickej živej hudby. Tharu robia skvelú show, na konci zbierajú dobrovoľné vstupné a my ich vždy radi podporíme.

Sme radi, že spolupracujeme s lokálnym etnikom, čím zároveň podporujeme uchovanie ich pôvodnej kultúry.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Nepál, India

01.05. → 16.05. +15 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

5098
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4210
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: