Kulinársky raj menom Penang

Kulinársky raj menom Penang

Hoci sme sa dnes ráno zobudili do horúceho rána na Krabi, kde sme strávili niekoľko predošlých dní, túto noc už zaspávame o 500 kilometrov južnejšie v hlavnom meste exotického ostrova Penang. Ocitli sme sa v Malajzii, druhej krajine na našej ceste juhovýchodnou Áziou a hoci sme tu len pár hodín, už sme toho stihlo toľko, že sa hlava pomaličky, ale isto plní zážitkami. Južné Thajsko sme vymenili za severnú Malajziu a hneď sa nám vymenili kulisy. Navonok ubudlo kaučukovníkových lesov, hoci je Malajzia v ich pestovaní a spracovaní kaučuku jednotkou vo svete, no zato sa nám horizont zaplnil palmami a zvlnenými zelenými kopcami. Provincia Kedah na severe je plná paliem a ryžových polí. V peňaženke sa nám objavili prvé ringgity a ochutnali sme prvý čaj s mliekom, ktorý patrí v tejto krajine k najtradičnejším nápojom. Most spájajúci pevninu s ostrovom Penang sme prešli raz dva a v diaľke sa dokonca zaleskol aj nový most, ktorý sprístupnili len v marci roku 2014. Má úctyhodných 24 kilometrov a je najdlhším mostom celej juhovýchodnej Ázie. Penang so svojim hlavným mestom Georgetown sa nám spája najmä s koloniálnou minulosťou krajiny a multikulturálnou spoločnosťou Malajzie, ktorá tu pokojne spoločne nažíva. Spája sa s nám však aj s kulinárskymi zážitkami, ktorými je tento zájazd krásne prešpikovaný. Po tom ako sme sa povozili na rikšiach večerným mestom a užili si relax spojený s prehliadkou sme sa ocitli na nočných trhoch len pár krokov od nášho hotela a ponorili sa do exotických tajov miestnej kuchyne. Niektorí z nás si pochutnali na kúsku grilovanej raji podávanej na banánovom liste v kari omáčke, iní uprednostnili žaby na čili, ale nepohrdli sme ani kuracím satay v arašidovej omáčke či slížmi. Je fascinujúce byť tu v nočnom Penangu uprostred trhov a sledovať všetky vône a chute poletujúce okolím. Stačí sa postaviť k niektorému zo stánkov a len hľadieť na šikovných kuchárov. Rozpálený wok položený na ohni oblizuje plameň a do oleja sa prihodí niekoľko kreviet, chvíľku ich lyžica mieša, zalejú sa omáčkou a prihodia sa k nemu bambusové výhonky. Premiešajú sa a na radu prídu slíže. Kuchár do woku všetko hádže s takou ľahkosťou ako vedia baletky petrohradského divadla lietať po pódiu. Slíže sa premiešajú so všetkým a napokon sa k tomu prileje čili omáčka, ustricová omáčka, prihodí sa niekoľko kúskov cibuľky, posledný krát premieša a je to. Znie to tak jednoducho a chutí to tak výborne. Ázia skutočne prechádza žalúdkom a Penang obzvlášť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2804 3895€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2767 4010€
K

Ázia  

Bali (IND), Singapur, Malajzia, Indonézia


náročnosť

11 dní

Trvanie

2615 3735€
Ramadán na vlastnej koži
Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Fernão de Magalhães
Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Veľká päťka alebo 25 zvierat pre rok 2025
Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 25 zvierat pre rok 2025

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 73 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: