Kulinársky raj menom Penang

T

Tomáš z BUBO

Hoci sme sa dnes ráno zobudili do horúceho rána na Krabi, kde sme strávili niekoľko predošlých dní, túto noc už zaspávame o 500 kilometrov južnejšie v hlavnom meste exotického ostrova Penang. Ocitli sme sa v Malajzii, druhej krajine na našej ceste juhovýchodnou Áziou a hoci sme tu len pár hodín, už sme toho stihlo toľko, že sa hlava pomaličky, ale isto plní zážitkami. Južné Thajsko sme vymenili za severnú Malajziu a hneď sa nám vymenili kulisy. Navonok ubudlo kaučukovníkových lesov, hoci je Malajzia v ich pestovaní a spracovaní kaučuku jednotkou vo svete, no zato sa nám horizont zaplnil palmami a zvlnenými zelenými kopcami. Provincia Kedah na severe je plná paliem a ryžových polí. V peňaženke sa nám objavili prvé ringgity a ochutnali sme prvý čaj s mliekom, ktorý patrí v tejto krajine k najtradičnejším nápojom. Most spájajúci pevninu s ostrovom Penang sme prešli raz dva a v diaľke sa dokonca zaleskol aj nový most, ktorý sprístupnili len v marci roku 2014. Má úctyhodných 24 kilometrov a je najdlhším mostom celej juhovýchodnej Ázie. Penang so svojim hlavným mestom Georgetown sa nám spája najmä s koloniálnou minulosťou krajiny a multikulturálnou spoločnosťou Malajzie, ktorá tu pokojne spoločne nažíva. Spája sa s nám však aj s kulinárskymi zážitkami, ktorými je tento zájazd krásne prešpikovaný. Po tom ako sme sa povozili na rikšiach večerným mestom a užili si relax spojený s prehliadkou sme sa ocitli na nočných trhoch len pár krokov od nášho hotela a ponorili sa do exotických tajov miestnej kuchyne. Niektorí z nás si pochutnali na kúsku grilovanej raji podávanej na banánovom liste v kari omáčke, iní uprednostnili žaby na čili, ale nepohrdli sme ani kuracím satay v arašidovej omáčke či slížmi. Je fascinujúce byť tu v nočnom Penangu uprostred trhov a sledovať všetky vône a chute poletujúce okolím. Stačí sa postaviť k niektorému zo stánkov a len hľadieť na šikovných kuchárov. Rozpálený wok položený na ohni oblizuje plameň a do oleja sa prihodí niekoľko kreviet, chvíľku ich lyžica mieša, zalejú sa omáčkou a prihodia sa k nemu bambusové výhonky. Premiešajú sa a na radu prídu slíže. Kuchár do woku všetko hádže s takou ľahkosťou ako vedia baletky petrohradského divadla lietať po pódiu. Slíže sa premiešajú so všetkým a napokon sa k tomu prileje čili omáčka, ustricová omáčka, prihodí sa niekoľko kúskov cibuľky, posledný krát premieša a je to. Znie to tak jednoducho a chutí to tak výborne. Ázia skutočne prechádza žalúdkom a Penang obzvlášť.

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Malajzia

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

BUBO Covid garancia v cene

Preplatíme vám test aj domácu karanténu