Lincolnov pamätník vo Washington D.C.

Lincolnov pamätník vo Washington D.C.

Dôležitou postavou v histórií Spojených štátov amerických je 16. prezident Abraham Lincoln, známy predovšetkým tým, že viedol krajinu počas obdobia občianskej vojny v rokoch 1861 až 1865. Bol zásadným predstaviteľom pri zrušení otroctva. Podpísal totiž Dodatok ústavy č. 13, v ktorom oficiálne zrušil v USA otroctvo. Bol násilne zavraždený vo Fordovom divadle vo Washingtone D.C. Do histórie krajiny sa však hlboko zapísal, preto má aj v hlavnom meste svoj memoriál.

Ten je umiestnený na západnom konci National Mall, priamo oproti Washingtonovmu pamätníku pričom medzi nimi je Reflecting Pool. Pamätník navrhol Henry Bacon v štýle antického chrámu, ktorý pripomína slávny aténsky Panteón. Dokončený bol v roku 1922. Tvorí ho celkom 36 stĺpov vo výške 13,4 metra. Počet stĺpov odkazuje na počet štátov, ktoré boli v čase Lincolnovej smrti súčasťou USA. V pamätníku sa nachádza aj Lincolnova socha s nápismi so známymi prejavmi z inaugurácie v roku 1865 a prejavu z Gettysburgu z roku 1863. Na nástenných maľbách sú tiež zobrazené výjavy občianskej vojny a oslobodenia otrokov.

Ako to býva zvykom pri týchto historických pamiatkach, aj s Lincolnovým pamätníkom sú späté fascinujúce mýty a legendy. Niektorí návštevníci tvrdia, že videli ducha Abrahama Lincolna, najmä počas nočných návštev. Tieto tvrdenia sa opierajú o hlásenia o zvláštnych zvukoch, pohyboch a zjaveniach. Existuje tiež legenda o tajnej komnate so sochou, ktorá údajne ukrýva Lincolnove spisy a iné artefakty. Táto komnata však nikdy nebola objavená a jej existencia je nepravdepodobná. 

Ľudia si tiež myslia, že 57 schodov vedúcich ku komnate sochy predstavuje Lincolnov vek, keď zomrel, ale v skutočnosti mal iba 56 rokov. Mestská legenda navyše tvrdí, že Lincolnove ruky tvoria iniciály posunkovej reči „A“ a „L“ na počesť prezidentovej oddanosti komunikácii a vzdelávaniu pre všetkých, hoci sa to často považuje za náhodný výklad.

Priamo nad sochou je vytesaný nápis:

„V tomto chráme, rovnako ako v srdciach tých, pre ktorých zachránil Úniu, bude pamiatka Abrahama Lincolna uchovaná navždy.“

Okrem legiend a príbehov, mnoho ľudí navštevuje Lincolnov pamätník, aby si uctili pamiatku prezidenta Abrahama Lincolna. Avšak pamätník slúži aj ako symbol slobody, jednoty a demokracie, poskytujúc návštevníkom pocit inšpirácie a sebareflexie. Ponúka priestor na duševné odreagovanie sa a umožňuje návštevníkom spojiť sa s ideálmi, ktoré Lincoln presadzoval. Ľudia sa Lincolnovi taktiež prichádzajú poďakovať za jeho hlboký prínos do americkej histórie a za jeho trvalý odkaz rovnosti a spravodlivosti.

Podobne ako ostatné pamätníky na National Mall, vrátane blízkeho Pamätníka vietnamských veteránov, Pamätníka veteránov kórejskej vojny a Národného pamätníka druhej svetovej vojny je Lincolnov pamätník spravovaný Správou národných parkov Spojených štátov. Pre verejnosť je otvorený od 8:00 ráno do polnoci po celý rok okrem 25. decembra.

Tento, ale aj mnohé iné pamätníky, navštevujeme počas našej prehliadky vo Washingtone D.C.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +7 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA