Madaraka Express

Madaraka Express

Históriu železnice, ktorá dnes spája najvýznamnejšie prístavné mesto východnej Afriky, Mombasu a hlavné mesto Kene, Nairobi, začali koncom 19. storočia písať britskí kolonizátori.

Ich primárnym cieľom bolo prepojiť ugandské zlaté doly s Indickým oceánom, čomu napovedá aj vtedajší názov tejto stavby, Uganda Railway. Napriek viacerým komplikáciám, kritike v britskom parlamente pre neuveriteľne vysoké náklady, či incidentom s levmi útočiacimi na robotníkov pri výstavbe mosta nad riekou Tsavo, sa železnicu podarilo v roku 1901 otvoriť. Spájala prístavnú Mombasu s mestom Busia, v ugandsko-kenskom pohraničí. Práve pre spomínané problémy jej prischla prezývka “The Lunatic Express.” 

Začiatkom 21. storočia táto prezývka nadobudla ďalší význam, keďže v dôsledku nedostatočnej starostlivosti v postkoloniálnej ére zostala železnica v žalostnom stave a cesta z Nairobi do Mombasy sa natiahla z priemerných 12 hodín v 90. rokoch na vyše 24 hodín v roku 2016 a objem nákladu prepraveného z Mombasy do vnútrozemia klesol o vyše 60%.


V roku 2011 podpísala kenská vláda memorandum s čínskou stavebnou firmou China Road & Bridge Corp. o výstavbe železnice medzi Mombasou a Nairobi, vedúcej pozdĺž trate z koloniálnych dôb. Investícia v hodnote 3,6 miliardy amerických dolárov, najväčší infraštruktúrny projekt v histórii nezávislej Kene.

Výstavba začala v roku 2014 a prvý vlak s platiacimi cestujúcimi po trati prešiel 1.6.2017, v deň 54. výročia kenskej nezávislosti, alebo Madaraka day.


Dnes je takzvaný Madaraka Express jednoznačne jedným z najmodernejších a najpohodlnejších vlakov na kontinente, vzdialenosť necelých 580km prekoná za približne 5 hodín a operuje 3x denne. 


Pokiaľ sa týmto vlakom chcete zviesť, okrem lístka v hodnote približne 10€, prípadne prvej triedy za 30€, musíte myslieť aj na mnohé bezpečnostné opatrenia a kontroly, ktorými pred nástupom budete musieť prejsť. 

Nad rámec štandardnej osobnej a batožinovej kontroly, ktorú väčšina z nás pozná z letiska (a ktorú tu treba absolvovať 2x za sebou) a detailnej kontroly osobných dokladov a cestovných dokladov (vezmite si pas), sa treba podrobiť aj kontrole policajnými psami cvičenými na vyhľadávanie omamných látok a výbušnín, či sérii otázok o tom, odkiaľ, kam a prečo cestujete. Fajčiari pozor, prídete tu o zapaľovače či zápalky, vo vlaku je totiž prísne zakázané mať ich v držbe. Po absolvovaní tohto všetkého ešte treba vysvetliť mierne otravným servírkam, že skutočne nemáte záujem o jedlo zo staničných reštaurácií, keďže v jedálenskom vozni je jedlo chutnejšie aj lacnejšie; sadnúť si a počkať na príchod vlaku. Boarding začína približne 40 minút pred odchodom. 

Šťastnú cestu!

Vyberte si z našej ponuky zájazdov v destinácii Keňa.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Keňa


náročnosť

13 dní

Trvanie

4508

Detské zľavy

Dovolenka Keňa - deti na safari a pláže
F

Afrika  

Keňa


náročnosť

13 dní

Trvanie

4508
K

Afrika  

Zanzibar, Tanzánia, Keňa


náročnosť

15 dní

Trvanie

6105 6636€
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom Nairobi

Nairobi Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa…

Martin Hrnko 8 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: