Maria Tallchief – členka Five moons

Maria Tallchief – členka Five moons Baletka, ktorá mohla loviť zver na Floride

Oklahoma bola v prvej polovici 20. storočia domovom piatich baletných tanečníc, ktoré dostali spoločnú prezývku „Five moons“. Týchto päť dám vo všeobecnosti spropagovalo baletné umenie a kultúru a v USA. V tej dobe svetovej divadelnej scéne dominoval ruský balet a tak aj Five moons boli často terčom posmechu. Boli to tieto dámy:

  • Maria Tallchief (Osage Nation) – jedna z najznámejších balerín v histórii Spojených štátov, často označovaná za prvú veľkú americkú primabalerínu.
  • Margeurite V. Tallchief (Osage Nation) – mladšia sestra Marie Tallchief, tiež baletka.
  • Rosella Hightower (Chickasaw Nation) – prominentná tanečnica, ktorá pôsobila vo francúzskom balete a neskôr založila vlastnú baletnú školu.
  • Moscelyne Larkin (Shawnee-Peoria) – vynikajúca baletka, spoluzakladateľka Oklahoma City Ballet.
  • Yvonne Chouteau (Shawnee-Cherokee) – významná tanečnica a spoluzakladateľka Oklahoma City Ballet.

Maria Tallchief bola ikonou amerického baletu a prvou veľkou primabalerínou pôvodného amerického pôvodu. Narodila sa v roku 1925 v Oklahome a pochádzala z indiánskeho kmeňa Osage. Doma bola známa pod osagským menom Ki He Kah Stah Tsa. Jej kariéra odštartovala v Los Angeles, no kľúčovým momentom bolo stretnutie s choreografom Georgeom Balanchinom, s ktorým spolupracovala v New York City Ballet. Tallchief sa preslávila úlohami v baletoch ako Firebird a Luskáčik, kde spájala technickú bravúru s emocionálnym výrazom. Za svoj prínos získala mnoho ocenení ako napríklad Kennedy Center Honors (1996), National Medal of Arts (1999) a v tom istom roku bola uvedená do Siene slávy tanečníkov - National Museum of Dance Hall of Fame. Zaujímavým ocenením je certifikát, ktorý získala v roku 1961 od zástupcov floridských indiánov kmeňa Seminole. Tento certifikát jej umožňoval loviť divú zver na teritóriu tohto floridského kmeňa. V jej rodnom Fairaxe v Oklahome je po nej pomenované divadlo, kde ako dievča začínala.

Jej úspech prekonal bariéry etnických predsudkov a inšpiroval nové generácie tanečníkov. Po ukončení kariéry založila Chicago City Ballet a venovala sa výučbe baletu. Zomrela v roku 2013, no jej odkaz v baletnom umení žije ďalej.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

07.11. → 21.11. +25 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

5095 6369€
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

3355
TOP 10: Najlepšie destinácie, kam vycestovať za športom
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najlepšie destinácie, kam vycestovať za športom

Kam cestovať za športom? Pripravili sme tipy najmä pre tých, ktorí chcú uloviť unikátny športový zážitok ako diváci. Tieto cestovateľské tipy z…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky

Keď sa povie Severná Amerika napadnú nám nedozerné prérie, národné parky, zábery ako z filmu Forest Gump či prechádzky New Yorkom. Taktiež San…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody
Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA