V Egypte našli "dosku Marge Simpsonovej"

V Egypte našli "dosku Marge Simpsonovej" Čo znamená tento objav pre egyptské dejiny?

Nedávno nájdená a odkrytá vrchná doska rakvy z cintorína v Egypte, kde sú pochované ľudské pozostatky spred 3500 rokov púta pozornosť internetu kvôli svojej neuveriteľnej podobnosti na Marge Simpsonovú, ikonickú postavu z animovaného sitcomu "Simpsonovci".

Archeológovia sa domnievajú, že rakva pochádza z obdobia Novej ríše (cca 1539 - 1075 pred n.l.), obdobia známeho ako " Zlatý vek " starovekého Egypta. V tomto období boli bežné prepracované vzory rakví s detailnými rezbami alebo maľbami zobrazujúcimi zosnulého, božstvá, ktoré uctieval, a scény z Knihy mŕtvych, o ktorých sa verilo, že vedú duše na druhý svet.

Predmetná vrchná doska zobrazuje ženu so žltou pokožkou s vysokou modrou korunou, nápadne podobnú Marge Simpsonovej , keďže práve ona nosila pre ňu charakteristický vysoký modrý účes. Žena vyobrazená na rakve má zelené šaty bez ramienok, čo takisto približuje podobnosť s Marge. Táto podoba vyvolala na sociálnych sieťach vlnu veselých porovnaní, pričom používatelia žartovne spochybňovali, či Egypťania predpovedali Simpsonovcov alebo naopak.

Avšak okrem internetového ruchu má rakva značnú historickú hodnotu. Podľa správ patrila Tadi Ist, dcére veľkňaza z mesta Al Ashmunein. Dobre zachovaná múmia nájdená vo vnútri rakvy ďalej zvyšuje dôležitosť tohto objavu.

Archeológovia považujú vrchnú dosku za cenný artefakt, ktorý môže poskytnúť poznatky o 20. dynastii Egypta. Prepracované umelecké spracovanie, výber farieb a konkrétna zobrazená symbolika môžu ponúknuť stopy o spoločenskom postavení zosnulého, o náboženských predstavách prevládajúcich v tom období a možno aj o umeleckých štýloch tej doby.

Tento objav tiež poukazuje na prebiehajúci proces odhaľovania a skladania staroegyptských dejín. Každý nový artefakt, ako je táto vrchná doska rakvy, pridáva ďalší fragment do obrovskej skladačky, ktorá nám umožňuje lepšie porozumieť životu, viere a praktikám tejto pozoruhodnej civilizácie. V BUBO Vám to najlepšie z egyptských dejín ukážeme na našom najobľúbenejšom zájazde z tejto destinácie.

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2390 3064€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2624

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2822
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: