Najdrahšie mestá sveta pre expatov 2024

Najdrahšie mestá sveta pre expatov 2024

Život v zahraničí nie je vždy jednoduchý a ani lacný. Ktoré mestá sveta sú však tie najdrahšie na svete pre zahraničných pracovníkov? Z prieskumu nákladov na bývanie a iných faktorov, ktoré skúmala a uverejnila spoločnosť Mercer, vyplynulo, že najdrahším mestom na Zemi v tomto ohľade je Hongkong.

Ten zvíťazil aj v rokoch 2022 a 2023 a zavŕšil tak „zlatý hetrik“. Rovnako ako vlani, aj tentoraz ho nasledoval Singapur na druhom mieste. V súčte drahých miest však jasne dominuje Švajčiarsko, keďže v rebríčku nasledujú mestá Zürich, Ženeva, Bazilej a Bern. Z európskych miest sa dostal do rebríčka Londýn – 8. miesto a do top 10 sa dostali aj New York, Los Angeles a Nassau.

Skúmaných bolo 226 miest a vyše 200 faktorov ovplyvňujúcim „drahotu mesta“. Spomenúť môžeme dopravu, potraviny (vajcia, káva, olivový olej...), oblečenie, domáce potreby a zábavu. Hlavným faktorom je však, samozrejme, bývanie. Rastúce ceny nehnuteľností (novostavieb i nájmov) vo svete rapídne stúpajú, čo ovplyvňuje aj ostatné prvky.

V top 20 sa ocitlo až sedem amerických miest. Zaujímavé sú aj skoky v rebríčku. Také Mexiko City zaznamenalo dramatický nárast a poskočilo o 46 miest na 33. miesto.

Mestá s najnižšími životnými nákladmi, teda na opačnom konci rebríčka, boli pakistanský Islamabad, nigérijský Lagos i hlavné mesto štátu - Abuja.

Rebríček životných nákladov mesta 2024:

  1. Hongkong
  2. Singapur
  3. Zürich, Švajčiarsko
  4. Ženeva, Švajčiarsko
  5. Bazilej, Švajčiarsko
  6. Bern, Švajčiarsko
  7. New York, USA
  8. Londýn, Spojené kráľovstvo
  9. Nassau, Bahamy
  10. Los Angeles, USA


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong


náročnosť

10 dní

Trvanie

3575
K

Ázia  

Macao, Hongkong, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4615
K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4549
Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka Blog

Blog Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka

Dňa 10. februára 2024 skočilo poldruha miliardy Číňanov do nového roka. Skončil sa totižto rok Zajaca a začal sa rok Draka. Čo možno očakávať počas…

Lukáš Holas, Ľuboš Fellner 12 min. čítania
​Hongkong – mesto svetových superlatívov Hong Kong

Hong Kong ​Hongkong – mesto svetových superlatívov

Energický ázijský tiger, jeden z najväčších prístavov sveta, hrdý mestský štát. Mesto s najvyššími cenami nehnuteľností, najväčším počtom okázalých…

Jozef Zelizňák 28 min. čítania
Ulice Hong Kongu Blog

Blog Ulice Hong Kongu

Hong Kong, po čínsky voňavý prístav. Čo Vám prvé napadne, keď sa povie Hongkong? Väčšine ľudí napadne moderná Čína, alebo známy prístav, prípadne…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: