Najväčší slum Indie - Dharavi

Najväčší slum Indie - Dharavi

Po tom, ako som osobne navštívil Dharavi, som sa rozhodol napísať pre vás tento príspevok z prvej ruky. India patrí do BRIC, do krajín, ktoré v najbližšom desaťročí čaká najväčšia budúcnosť. Napriek tomu v Indii mnohí ľudia žijú v pre nás nepredstaviteľnej chudobe. Dharavi je toho dôkazom a ide o najväčšiu štvrť chudoby v Bombaji a najväčší slum celej Indie. V Bombaji nežije najviac miliardárov, ale žijú tu v priemere najbohatší miliardári sveta, teda priemerný majetok bombajských miliardárov je najvyšší na svete. O mojich stretnutia s najbohatším Indom píšem v zážitkovom blogu o Bombaji a v blogu o Indických milionároch a boháčoch.


Bombaj je mestom kontrastov, ako Rio de Janeiro či New York. Mesto, ktoré ide extrémne vpred, no zároveň polovica (!!!) obyvateľov Bombaja žije v slumoch. Dharavi je ten najväčší a najznámejší, poznáte ho z legendárneho filmu Milionár z chatrče. Ak sa chystáte do Indie a nevideli ste film – musíte si ho pozrieť. Unikátom Dharavi je aj to, že sa množstvo ľudí tiesni na extrémne malej ploche. Bombaj je položený pôvodne na 7 ostrovoch, ktoré sú dnes spojené do pevniny. Stále však ide o úzky pás zeme, akýsi polostrov, lievik, pascu na myši. Lesk a bohatstvo viditeľné v bollywoodských filmoch priťahuje do mesta snov každý deň tisíce nových prisťahovalcov. Príchádzajú skúsiť šťastie. Prídu a dostanú sa do tejto pasce na myši, z ktorej niet úniku.
Ak chcete vidieť v Bombaji slumy, tak sa pozerajte z okna ihneď, ako vyjdete z letiska. Ja som sa raz v týchto slumoch zastavil, ale potom mi môj partner v Bombaji povedal, že to Dharavi nebolo, že to je kúsok povedľa, a tak som sa na správne miesto po pár rokoch vrátil. Dharavi má 2 km² a asi 800 000 obyvateľov (nevieme koľko presne), a tak je hustota zaľudnenia jedna z najväčších na svete. Vskutku tak úzke uličky som v iných slumoch nevidel.
Vonku v okolí uličiek v Dharavi bola neuveriteľná špina, ale vo vnútri, v tých tmavých uličkách, bolo vymetené všetko do čista. Nakukol som aj do domov, do bytov a bol tam poriadok. Tretina obyvateľov Dharavi sú Moslimovia a s gramotnosťou 70% ide o jeden z „najvzdelanejších“ slumov sveta.
 
Ľudia v Dharavi sú fajn, neberú (excesívne) drogy a nestrieľajú sa neustále navzájom. Naopak tvrdo pracujú a snažia sa o lepší život. Iba ich podmienky sú stiesnené, lebo na lepšie jednoducho teraz nemajú. Navštevujem slumy po celom svete a trápi ma, ako týmto ľuďom pomôcť, ako znížiť nožnice nerovnosti.
Slumy mi pripadajú značne pravdivé, ide tu o život, a tak sa do popredia dostávajú iné veci než inde. Tie vskutku dôležité, a ja si myslím, že na zopár fotografiách, čo som nafotil vo svetových slumoch, to aj vidieť – nájdete ich v mojom blogu o Mumbai = Bombaji.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
K

Ázia  

Bhután, India


náročnosť

14 dní

Trvanie

6390
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: