Najväčšia výletná loď sveta

Najväčšia výletná loď sveta Icon of the Seas či Ikona morí

Icon of the Seas (Ikona morí) spoločnosti Royal Caribbean Group sa stala oficiálne najväčšou plaviacou sa výletnou loďou sveta. Z mesta Miami na Floride vyplávala s cieľom zastávky na viacerých ostrovoch Karibiku.

Ide o nepredstaviteľného giganta – celková dĺžka lode je 365 metrov a prekoná tak aj Eiffelovu vežu (324 m). K tomu má 20 poschodí a toľko izieb, že v plnej kapacite ubytuje 7 600 pasažierov a k tomu vyše 2 300 členov posádky.

Ikonu siedmich morí postavili vo fínskom Turku a registrovaná je na Bahamách. Jej výstavba zhltla dve miliardy amerických dolárov a nepochybne ide o najluxusnejšiu loď sveta. Má viac ako 40 reštaurácií, barov a salónikov a na najvyššom poschodí tobogány či surfistický bazén.

Loď Icon of the Seas pokrstil aj najlepší futbalista všetkých čias Lionel Messi. Výčitky voči výletnej lodi adresovali ekológovia, ktorí tvrdia, že ide o ekologickú katastrofu. Loď podľa BBC spaľuje čistejšie palivá (LNG) ako iné výletné lode, existuje však riziko, že časť plynu unikne a spôsobí únik metánu do atmosféry.

Royal Caribbean sa bráni a uvádza, že Icon of the Seas je o 24 % energeticky účinnejšia, ako požaduje Medzinárodná námorná organizácia pre moderné lode. Spoločnosť tiež plánuje predstaviť loď s nulovými emisiami do roku 2035.

Viac o lodi a jej plavbách si môžete prečítať priamo na stránke Royal Caribbean.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2797 3108€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: