Namíbia - uránový a diamantový gigant

Namíbia - uránový a diamantový gigant Čoskoro možno aj ropný

Namíbia je stále pomerne neznámym a neprebádaným klenotom na juhu Afriky. Turisticky málo vyťažená, no s veľkou budúcnosťou aj čo sa týka finančnej stránky. Pre svetový obchod ide o oveľa dôležitejšiu krajinu, než by sa mohlo zdať na prvý pohľad.

Namíbia totiž vlastní komoditu, o ktorú majú záujem všetky krajiny vlastniace jadrové elektrárne - a to urán. Krajina vyváža predovšetkým urán, a to s obrovským náskokom pred všetkými ostatnými exportovanými vecami. Krajina na juhu Afriky je domovom niekoľkých uránových baní, ktoré tvoria zásadný zdroj príjmov z celkového nominálneho HDP krajiny - 12,7 miliardy.

Namíbia s urán

Uránová baňa Rössing s vyše 1 000 zamestnancami, ktorá sa nachádza v púšti Namib neďaleko mesta Arandis, je jednou z najväčších povrchových uránových baní na svete. Začala svoju činnosť v roku 1976, prevádzkuje spoločnosť Rössing Uranium Limited a ročná výrobná kapacita sa pohybuje na úrovni 3 500 ton uránu. 

Významnou je tiež baňa Langer Heinrich v regióne Erongo. Baňu, ktorá začala ťažiť urán v roku 2007, prevádzkuje spoločnosť Paladin Energy, ročná kapacita je takmer 3 000 ton uránu. V prevádzke by mala byť aj so svojimi 800 zamestnancami až do roku 2028. Ani zďaleka však nekončíme. Stále pomerne novoobjavená uránová baňa Husab by sa mala stať jednou z najväčších uránových baní na svete. Vďaka tomu je Namíbia po Kazachstane druhým najväčším producentom i exporterom uránu (ročne vyvezie až 5 700 ton, čo je údaj z roku 2021 a toto číslo neustále stúpa). Posiela ho najmä do Francúzska a Číny.

Samozrejme, táto ťažba ohrozuje aj životné prostredie, keďže krajina nemá úplne vyriešenú problematiku nakladania s rádioaktívnym odpadom. Napriek týmto výzvam sa namíbijská vláda zaviazala zabezpečiť zodpovednú a udržateľnú ťažbu uránu v krajine.

Namíbia a diamanty

Dá sa povedať, že Namíbia sedí na uránovej zlatej bani. Skôr však môžeme hovoriť o diamantovej bani. Krajina je totiž aj domovom niekoľkých diamantových baní, ktoré sa pre ňu stali ďalším významným zdrojom príjmov. A hoci sú diamanty špecialitou najmä susednej JAR, Namíbia, ktorá sa od nej osamostatnila len v roku 1900, za ňou príliš nezaostáva.

Už keď Nemci na prelome 19. a 20. storočia okupovali Namíbiu (vtedy Nemecká juhozápadná Afrika), domnievali sa, že na tomto území môžu vyťažiť obrovské množstvo diamantov. V honbe za pokladom a mocou vyvraždili zhruba 80 000 pôvodných obyvateľov, najmä z kmeňov Herero a Nama. Pojmom genocída to Nemecko označilo až v roku 2021 a sľúbilo Namíbii vyplatenie miliardy eur.

Sprvu boli dokonca ťažby nemeckých kolonizátorov neúspešné. V priebehu minulého storočia sa to však zmenilo a ukázalo sa, že čo sa týka diamantov, mali pravdu. Doslova diamantovým poľom sa pýši mesto Lüderitz, ktoré sa nachádza v púšti Namib a je prístavným mestom pri Atlantiku. Baňu, ktorá začala ťažiť v roku 2008, prevádzkuje Namdeb Holdings, spoločný podnik namíbijskej vlády a diamantového giganta De Beers. Baňa má ročnú produkciu okolo 1 milióna karátov.

Viacero projektov ťažby diamantov je momentálne v štádiu prieskumu alebo vývoja. Od Namíbie sa očakáva, že sa stane významným hráčom v diamantovom priemysle. Svedčiť o tom môže nedávno objavené diamantové pole Oranjemund, ktoré sa nachádza na južnom pobreží Namíbie. Dnes Namíbia vyprodukuje 1,8 milióna karátov ročne a je 8. najväčším producentom diamantov (susedná Botswana je s 22,9 kar. druhá, JAR s 9,7 kar. piata).

Namíbia a ropa

Skutočnou zaujímavosťou je spojitosť Namíbie s ropou. Hoci je susedná Angola veľkým ropným hráčom vo svete, keďže v Afrike je už číslom jeden pred Nigériou s vyprodukovanými 1,16 miliónmi barelov ropy za deň (424 mil. za rok), Namíbia zaostáva tak výrazne, ako sa len dá. Znie to priam neuveriteľne, ale vo svojej doterajšej histórii Namíbia nikdy nevyťažila ani jeden jediný (!!!) barel ropy. To sa môže zmeniť vo veľmi blízkom období.

Veľké spoločnosti sa vždy domnievali, že pri pobreží Atlantiku sa musia nájsť veľké zásoby ropy i zemného plynu. Koncom roka 2022 učinili prvý takýto objav v histórii spoločnosti TotalEnergies a Shell. Tvrdia, že na juhu Namíbie pri Orange River a oceáne môžu byť zásoby ropy v miliardách barelov, dokonca sa hovorí o čísle 11 miliárd barelov ropy!

Ak by sa tieto zvesti potvrdili a v Namíbii by sa skutočne začala ťažiť ropa, mohla by sa krajina vyšplhať z 0 medzi 20 najväčších ropných hráčov sveta. Možno aj vyššie, samozrejme, závisí to od toho, akým rýchlym tempom by sa ropa ťažila, pretože 11 miliárd barelov ropy nevyťaží za rok nikto.

Namíbia sa, každopádne, šplhá hore v ťažbe a vývoze komodít. Krajinu to urobí bohatšou a pohne to dopredu jej ekonomiku, negatívom však budú väčšie zásahy do životného prostredia. A pokiaľ by Namíbia prudko zbohatla, mohla by investovať do cestovného ruchu a prilákať mnoho turistov do krajiny. Ak máte záujem o zájazd do Namíbie, ktorá je skutočným unikátom, pridlho neváhajte.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

5911
K

Afrika  

Namíbia


náročnosť

15 dní

Trvanie

5080
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4957
Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty Prémiový blog

Prémiový blog Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty

Túra. Čo si predstavíte pod týmto slovom? Väčšinou zrejme strmé lesnaté kopce či nezdolateľné zasnežené vrchy a horské masívy, na ktoré sa stúpa…

Viktor Háber 14 min. čítania
​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie Windhoek

Windhoek ​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie

Windhoek je jednou z najmladších metropol sveta, veď je hlavným a najväčším mestom krajiny, ktorá si svoju nezávislosť vydobyla až v roku 1990 –…

Martin Hrnko, Viktor Háber 9 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: