Národný park Chitwan

Národný park Chitwan

Park sa nachádza v južnom strednom Nepále a má rozlohu 952,63 km2.. v subtropických nížinách vnútorného Terai. Oblasť zahŕňajúca les Tikauli - od rieky Rapti po úpätie Mahabharat - rozprestierajúca sa na ploche 175 km štvorcových bola vyhlásená za Mahendra Mriga Kunj (Mahendra Deer Park) zosnulým kráľom Mahendrom v roku 1959.

V roku 1963 bola oblasť južne od rieky Rapti vymedzená ako útočisko nosorožcov. Oblasť bola vyhlásená za prvý národný park v krajine v roku 1973, čím sa uznali jej jedinečné ekosystémy medzinárodného významu.

UNESCO vyhlásilo RCNP za svetové dedičstvo v roku 1984, v roku 1996 na ploche 750 km2 okolie parku bolo vyhlásené za nárazníkovú zónu, ktorá pozostáva z lesov a súkromných pozemkov vrátane obrábanej pôdy. Park a miestni ľudia spoločne iniciujú aktivity na rozvoj komunity a spravujú prírodné zdroje v tejto časti. Vláda Nepálu prijala opatrenie, že poskytne 30-50% príjmov z parku na rozvoj komunity a riadenie prírodných zdrojov.

Park pozostáva z rozmanitých ekosystémov – vrátane pahorkov Churia, jazier Ox-bow a záplavových oblastí riek Rapti, Reu a Narayani. Pohorie Churia pomaly stúpa na východ od 150 m. do viac ako 800 m. Západná časť parku sa skladá z nižšieho, ale drsnejšieho kopca Someshwor. Park zdieľa svoju východnú hranicu s prírodnou rezerváciou Parsa.


Park má celý rad klimatických období, z ktorých každé ponúka jedinečný zážitok.

Október až február s priemernými teplotami 25C ponúkajú príjemnú klímu. Od marca do júna môžu teploty dosiahnuť až 43C. Horúce vlhké dni ustupujú monzúnovej sezóne, ktorá zvyčajne trvá od konca júna do septembra, rieky sa zaplavujú a cesty sú nemožné. Koncom januára môžu miestni dedinčania kosiť slamené trávy, aby vyhovovali ich potrebám, čo návštevníkom ponúka lepší pohľad na divokú zver.

V septembri, novembri, februári a apríli sa sťahovavé vtáky pripájajú k obytným vtákom a vytvárajú veľkolepé príležitosti na pozorovanie vtákov. Zatiaľ čo monzúnové dažde prinášajú bujnú vegetáciu, väčšina stromov kvitne koncom zimy. Palash strom, známy ako „plameň lesa“ a hodvábna bavlna majú veľkolepé karmínové kvety, ktoré je možné vidieť z diaľky.


Údolie Chitwan tvoria tropické a subtropické lesy. Salské lesy pokrývajú 70% parku. Sal listy sa používajú lokálne na taniere na festivaly a náboženské obete. Pasienky pokrývajú 20% parku. Existuje viac ako 50 rôznych druhov tráv, vrátane slonej trávy, ktorá je známa svojou nesmiernou výškou. Môže dorásť až do výšky 8 m. Park je domovom viac ako 50 druhov cicavcov, viac ako 525 vtákov a 55 obojživelníkov a plazov. Ohrozenou faunou v parku sú: nosorožec jednorohý, Gaur Kráľovský, tiger bengálsky. Divoký slon, antilopa štvorrohá, pangolín, varan zlatý, pytón atď. Florián bengálsky. Florián malý, zobákorožec obrovský, bocian čierny, bocian...


Výstava v návštevníckom centre v Sauraha poskytuje fascinujúce informácie o voľne žijúcich živočíchoch a programe ochrany. Obchod so suvenírmi pre skupiny žien ponúka rôzne remeselné výrobky a iné miestne výrobky ako darčeky a suveníry. Jeden môže tiež získať pohľad na nepolapiteľného bengálskeho tigra. Centrum chovu slonov v Khorsore, Sauraha, vám poskytne informácie o slonoch v zajatí a teľatách, ktoré sa tam narodili.

My v BUBO navštevujeme národný park Chitwan už dlhé roky, máme skúsených rangerov/lesníkov/sprievodcov, ktorí nás bezpečne prevedú parkom a pomáhajú nám loviť tie najlepšie zážitky v srdci divočiny!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4842
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: