Sviatky v Nepále

Sviatky v Nepále

Nepál, krajina známa svojou hornatou krajinou a bohatou kultúrou, ponúka návštevníkom jedinečnú príležitosť zažiť tradičné sviatky, ktoré obohacujú jej kultúrne dedičstvo. Oslavy v Nepále majú hlboké korene a zahŕňajú rôzne sviatky, ktoré oslavujú náboženské, historické a kultúrne udalosti.

Dashain a Tihar
Dátum:Október
Dvaja zásadné sviatky, Dashain a Tihar, oslavujú víťazstvo dobra nad zlom a lásku ku zvieraťu. Počas Dashainu sa rodiny stretávajú, venujú si darčeky a modlia sa. Tihar zase znamená dôveru a úctu voči zvieratám vrátane kráv, koz a psíkov.

Nepálsky Nový rok (Nepálsky Sambat):
Dátum: Apríl
Oslava nového roka podľa lunárneho kalendára súvisí s farbami a kultúrnymi prejavmi. Pochody a podujatia zvýrazňujú tento sviatok a umožňujú návštevníkom vkročiť do tradičnej nepálskej kultúry.

Losar (Tibetský Nový rok):
Február
Tradičný tibetský sviatok oslavuje príchod jari. Tradičné oblečenie, tance a hudba vytvárajú atmosféru plnú energie a radosti. Ochutnávanie tibetských jedál a účasť na modlitbách sú neoddeliteľnou súčasťou osláv.

Indra Jatra:
September
Oslava moci boha dažďa, Indru, vrhá svetlo na tradičný newarský spôsob života. Voľba bohyne Kumari a tradičné tance sú neskutočným zážitkom.

Buddha Jayanti:
Máj
Tento sviatok oslavuje narodenie, osvietenie a nirvánu Budhu Šákjamuniho. Navštívte buddhistické kláštory, zúčastnite sa modlitieb a ponorte sa do duchovného diania.

Nepál nie je len krajina s úchvatnou prírodou, ale aj miestom hlbokých kultúrnych zážitkov. Návšteva počas sviatkov vám umožní poznať hlboko zakorenené tradície a zanechať nezabudnuteľné spomienky. Pamätajte, že pri plánovaní cesty s kanceláriou BUBO môžete mať šťastie, že sa v centre diania ocitnete a necháte sa preniesť do čara Budhizmu a Hinduizmu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

3135 4479€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4842
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: