Neuveriteľný príbeh futbalového majstra Afriky

Neuveriteľný príbeh futbalového majstra Afriky Pobrežie Slonoviny vyhralo AFCON 2023

Pobrežie Slonoviny sa stalo futbalovým majstrom Afriky tretíkrát v histórii. Výsledok, ktorý bol prekvapivý, no zároveň aj nie. Ide skôr o spôsob, akým to najväčší producent kakaa na svete dosiahol. Príbeh, ktorý napísalo Pobrežie Slonoviny pri ceste za titulom na AFCON 2023 (ktorý sa však konal začiatkom roka 2024), je však hodný samostatného filmu. Prečítajte si nasledujúce riadky a posúďte sami.

Pobrežie Slonoviny malo pôvodne hostiť africký futbalový šampionát (AFCON) už v roku 2021, tento turnaj sa však napokon uskutočnil v Kamerune. Následne sa posunul aj termín majstrovstiev – z júna/júla 2023 na január/február 2024. Usporiadateľ sa totiž chcel vyhnúť najdaždivejšej sezóne. Napriek tomu ostal turnaju názov AFCON 2024.

Záchrana v hodine dvanástej a padák pre trénera

Domáce prostredie a dobre zložený tím pasoval Cote d’Ivoire za jedného z favoritov, veď hráčov ako Franck Kessié, Serge Aurier, Nicolas Pépé či Sébastien Haller pozná každý priaznivec futbalu. No ako dvaja hlavní favoriti boli vedení obhajca titulu zo Senegalu a tiež Maroko, ktoré na MS 2022 v Katare skončilo na neuveriteľnom a historickom 4. mieste. Na prekvapenie všetkých však oba tieto tímy skončili už v osemfinále.

Pobrežie Slonoviny však mohlo skončiť ešte oveľa skôr. V úvodnom zápase v Abidjane síce zdolalo Guineu-Bissau 2:0, no následne prišlo zakopnutie s lepšou Nigériou (0:1) a absolútne zahanbujúca prehra 0:4 s Rovníkovou Guineou.

Internetom sa šírili obrázky zúfalých a zhrozených výrazov legendárneho Didiera Drogbu a tiež vtipy typu „aspoň, že Pobrežie Slonoviny nemusí letieť domov, keďže doma už je“. Čo bolo však horšie, „slony“ sa ešte v priebehu skupinovej fázy zbavili trénera Jeana-Louisa Gasseta. Hlavným koučom sa zo dňa na deň stal jeho asistent Emerse Fae.

Ten neskrýval nadšenie, no zároveň čakal, či si na AFCON-e 2023 ešte zatrénuje. Na to, aby Pobrežie Slonoviny postúpilo zo skupiny, totiž potrebovalo remízu Mozambiku proti Ghane v B-skupine. Ghana v tomto zápase vyhrávala až do 90. minúty 2:0, Mozambik však dal v predĺžení dva góly a zrazu tu bol vymodlený výsledok. Pobrežie bolo doslova prípadom, kedy sa zdochýnajúci kôň v poslednej možnej sekunde prebral a naďalej žil.

Cesta do finále

Už v osemfinále narazilo nevýrazné Pobrežie Slonoviny na superfavorita zo Senegalu. Ten vyhrával od 4. minúty 1:0 a domáci celok zachránila až penalta Kessiého v 86. minúte. Zápas dospel do penaltového rozstrelu, v ktorom sa „slony“ ani raz nepomýlili a vyhrali 5:4.

Štvrťfinále proti Mali malo veľmi podobný priebeh. Mali vyhrávalo gólom Neneho Dorgelesa zo 71. minúty, no domáci tím sa nevzdal a v 90. minúte vyrovnal na 1:1. Víťazný gól prišiel v nadstavení nadstavenia – v 120. + 2. minúte.

Niekto: „Ako je možné, že stále žiješ?“ Pobrežie Slonoviny: „Nemám šajnu“ – mohla by znieť konverzácia medzi týmto národným mužstvom a futbalovým fanúšikom. V každom prípade, usporiadateľ bol zrazu v semifinále a narazil na DR Kongo a na postup do finále mu stačil jeden gól od Hallera v 65. minúte (1:0).

Vo finále sa Pobrežie Slonoviny opäť (ako v A-skupine) stretlo s Nigériou a tá v 38. minúte vyhrávala 1:0. Druhý polčas však patril domácim a po góloch Kessiého v 62. min Hallera v 81. min otočil usporiadateľ AFCON-u výsledok zápasu a definitívne pozdvihol majstrovskú trofej.

Haller aj tím vstali z mŕtvych

Pobrežie Slonoviny umlčalo všetkých, ktorí o ňom pochybovali. Na domácom AFCON-e vstalo z mŕtvych toľkokrát, že to už štatistici prestali počítať. A to všetko pod trénerom Emersem Faem, ktorý ani len netušil, že bude mať v tíme hlavné slovo. Príbeh, aký by závideli aj scenáristi v Hollywoode, má však svoje vyšperkovanie.

Hráč Borussie Dortmund Sébastien Haller už nemusel byť nielen na trávniku, ale ani medzi nami. V roku 2022 mu diagnostikovali rakovinu a na jej liečbu si musel dať na polroka pokoj od futbalu. Jeho liečba však bola úspešná a bol to práve on, kto dal víťazný gól v semifinále aj finále domáceho AFCON-u a po záverečnom hvizde sa rozplakal od šťastia.

„Som veľmi šťastný za Hallera. Prežil ťažké časy, no pre svoju krajinu urobil niečo veľké,“ hodnotil Didier Drogba podľa Kompas. „Dlho sme snívali o tomto momente. Teraz sme svedkami návalov šťastia po celej krajine. Naši priaznivci si toto šťastie zaslúžia. Dúfam, že tento majstrovský titul prinesie dobro každému,“ povedal samotný Haller.

Znie to priam tak, že africkí bohovia toto chceli vidieť. „Boh nám dal na tomto turnaji druhú šancu. Takže majstrovský titul je náš spôsob, ako využiť túto príležitosť a vydať zo seba všetko," hovoril tréner Fae ešte záverom skupinovej fázy a tieto jeho slová sa naplnili do bodky.

Pobrežie Slonoviny získalo svoj tretí titul v rámci histórie AFCON (po rokoch 2015 a 1992). Spolu s Nigériou je tak 4. najúspešnejším tímom v histórii Afriky. Najviac titulov majú Egypt (7), Kamerun (5) a Ghana (4).

Prečítajte si aj blogy:

Futbal v Afrike

Najkrajšie futbalové štadióny Európy


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Guinea, Sierra Leone, Pobrežie Slonoviny, Ghana, Togo, Benin, Senegal, Mauretánia


náročnosť

18 dní

Trvanie

7160 8950€
E

Afrika  

Guinea Bissau, Guinea, Libéria, Sierra Leone, Pobrežie Slonoviny, Ghana, Senegal, Mauretánia

08.05. → 01.06. +2 termíny

náročnosť

25 dní

Trvanie

16330
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Pripomíname si tragédiu v Černobyle Blog

Blog Pripomíname si tragédiu v Černobyle

Pripomíname si 38 rokov od výbuchu v Černobyle. Tragédia, ku ktorej viedla séria chýb, sa stala 26. apríla 1986 presne o 01:23:45 h. Dodnes cítiť…

Viktor Háber 15 min. čítania
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: