Odkiaľ pochádzajú názvy súhvezdí

Odkiaľ pochádzajú názvy súhvezdí Postavy z gréckych mýtov na nočnej oblohe

Cestovanie s BUBO po Grécku nie je len o návšteve antických pamiatok svetového významu ale aj o príbehoch, ktoré si vždy rozprávame v našom vlastnom autobuse. Naši klienti sa tak dozvedia napríklad to, prečo musel Herakles splniť 12 úloh, kto pomohol Perseovi zabiť Medúzu a ako sa Iason s argonautmi doplavil až do dnešného Gruzínska.

Mená gréckych hrdinov a ich najznámejších nepriateľov poznajú milióny ľudí na celom svete, vedeli ste však, že sa nachádzajú aj na nočnej oblohe?

Počas jasných nocí tak môžeme vidieť namyslenú etiópsku kráľovnú Kasiopeiu, jej muža Cefea a ich dcéru Andromedu, ktorú zachránil odvážny Perseus. Tieto súhvezdia však nie sú jediné, ktorých mená sú inšpirované antickými hrdinami. Medzi ďalšie patrí napríklad Orion (lovec, ktorý chcel zabiť všetky zvieratá na Zemi), Herakles a takmer všetky znamenia vo zvieratníku.

Baran (Aries) reprezentuje barana so zlatým rúnom, ktorého poslala bohyňa Nefele aby odniesol jej deti Prixa a Hellu do Kolchidy. V Kolchide barana obetovali ale Zeus ho za odmenu umiestnil na oblohu.

Býk (Taurus) je biely býk, ktorý zviedol krétsku kráľovnú a stal sa otcom príšery, ktorá dostala prezývku  Minotaurus.

Blíženci (Gemini) – Dioskurovia sú dvojičky Kastor a Pollux. Pollux bol synom boha Dia a Kastor spartského kráľa Tyndarea.  Keďže jeho otec bol človek a nie boh, Kastor bol na rozdiel od dvojho brata obyčajným smeteľníkom. Pollux sa však zdal nesmrteľnosti v prospech brata a obaja sú spolu na oblohe.

Rak (Cancer) pomáhal Hydre v boji proti Heraklovi. Hrdina ho však zabil svojim kyjakom a Héra ho na znak vďaky umiestnila na oblohu.

Lev (Leo) predstavuje nemejského leva, ktorého zabil Herakles. Lev mal „nepriestrelnú“ kožu, z ktorej si Herakles urobil brnenie.

Škorpión (Scorpius) je obrovský škorpión, ktorého poslala Gaia aby zabil lovca Orióna, ktorý chcel uloviť všetky zvieratá na Zemi. Škorpión Orióna zabil a obaja sú na nočnej oblohe avšak nikdy nie v rovnakom čase, pretože keď jedno súhvezdie vychádza, druhé zapadá.

Strelec (Sagitarius) bol kentaur Cheirón, múdry učiteľ gréckych hrdinov. Omylom ho zranil Herakles šípom namočeným v jedovatej krvi Hydry, čo spôsobilo Cheirónovi obrovskú bolesť. Napriek tomu, že kentaur bol slávnym lekárom, nedokázal sa zo zranenia vyliečiť a kvôli neznesiteľnej bolesti, ktorá by trvala večne, sa vzdal nesmrteľnosti.

Kozorožec (Capricorn) je pan, ktorý pomohol Diovi v boji proti obrovi Tyfónovi.

Vodnár (Aquarius) bol trójskym princom Ganymedesom, ktorý slúži ako čašník bohov na Olympe a nalieva im ambróziu. Niekto môže tvrdiť, že takéto lukratívne miesto dostal preto, lebo bol Diovým milencom...

Ryby (Pisces) sú dve ryby, ktoré pomohli bohyni Afrodite a Erosovi ujsť pred Tyfónom, s ktorým mal problémy aj samotný Zeus.

Foto: Tomáš Kubuš


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Turecko, Grécko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1573 1850€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1744 2325€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

4444 5555€
Atény inak - mesto nielen pre bohov Atény

Atény Atény inak - mesto nielen pre bohov

Báje a rozprávky, mytológia a história, architektúra a demokracia - to sú prívlastky, ktoré si každý spája s Gréckom. Atény sú známe ako mesto…

Angelika Machová 11 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Delfská veštiareň - pupok antického sveta Blog

Blog Delfská veštiareň - pupok antického sveta

Delfy. Najznámejšia veštiareň starovekého sveta, ktorú navštívili takí velikáni histórie ako Alexander Macedónsky, Sokrates či aténsky stratég…

Dominika Ladecká 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: