Platenie a mobilné siete v Číne v roku 2024

Platenie a mobilné siete v Číne v roku 2024

Odkedy sa Čína po pandémii COVID-19 znovu otvorila pre turistov, naberá táto krajina rapídnym tempom na popularite. Stáva sa obľúbenou destináciou pre turistov z celého sveta a výnimkou nie sú ani Slováci, ktorí chcú zažiť jednu z najväčších exotík v Ázii na vlastnej koži. Ako sa však na návštevu Číny pripraviť, aby sme nemali problém s platením alebo dátovým pripojením?

Platenie: Staré príslovie hovorí „cash is king" a toto príslovie platí dodnes. Vždy je dobré mať pri sebe aspoň určitú čiastku v hotovosti, napriek tomu, že väčšina Číny už funguje na bezhotovostnej platbe, cash zoberú dodnes všade.

Taiwan - pokiaľ máte záujem si zameniť peniaze po prílete na Taiwan, odporúčame tak spraviť hneď na letisku, pretože v dnešnej dobe nájsť zmenáreň v hlavnom meste Taipei je relatívne veľký problém.  Pokiaľ by vám však hotovosť predsa len došla, vždy je možnosť peniaze dodatočne vybrať z bankomatu. Tie sa nachádzajú v každom „convenience store" ako je napríklad 7 Eleven alebo Family Mart, ktoré sú doslova na každej ulici v hlavnom meste. Poplatok za výber z tohto bankomatu je väčšinou 100 TWD, takže niečo okolo 3 eur.

Platba kartou je na Taiwane možná asi v 50 % podnikoch/prevádzkach. Kaviarne ako Starbucks, obchody ako 7/11 platobné karty väčšinou berú, menšie obchodíky, stánky, lokálne kaviarne väčšinou platobné karty neberú, preto treba mať cash. V taiwanskom metre je možnosť zriadiť si kartu, ktorú si viete nabiť kreditom. Túto kartu môžete použiť na mestskú hromadnú dopravu, ale niektoré podniky ponúkajú platiť aj touto „multifunkčnou" kartou. Na Taiwane je možnosť nainštalovať si aplikácie, ktorými sa dá platiť, avšak pre turistov je to komplikované, pretože na registráciu niektorých týchto aplikácií je potrebné taiwanské občianstvo.

Hongkong - hotovosť odporúčame zameniť priamo v meste, BUBO sprievodca pozná miesta, kde je dobrý kurz. Bankomaty fungujú podobne ako na Taiwane, za malý poplatok niekoľko eur viete vybrať hotovosť.  Platba kartou je na tom podobne ako na Taiwane, zaplatíte s ňou asi na polovici miest. Opäť Starbucks, 7/11, niektoré reštaurácie s tým problém nemajú. Na zaplatenie môžete opäť použiť aj lokálnu „multifunkčnú" kartu Octopus, ktorou zaplatíte aj metro, autobus, ale aj v reštaurácii za večeru. Hongkong má obrovskú výhodu a to, že metro alebo napríklad trajekt viete zaplatiť aj platobnou kartou VISA.  V Hongkongu je taktiež možnosť nainštalovať si aplikácie vytvorené na platenie, no pre neobyvateľov je znova náročné spojazdniť si ich.

Macao - Macao má vlastnú menu, Macauská Pataca. Táto mena sa používa len v Macao a nikde inde na svete s ňou nezaplatíte. V Macao však viete platiť aj hongkonskými dolármi, ktoré sú v kurze k macauskej patace 1:1. Len si treba dať pozor, aby vám vydali naspäť v dolároch a nie v patacách, inak si môžete patacy odniesť domov len ako suvenír.

Čína - určite treba mať nejakú hotovosť, tú zamieňa iba lokálny sprievodca, pretože na zámenu peňazí v Číne treba mať otvorený účet v niektorej z bánk.  Platobnú kartu v Číne na 95% miest je nemožné použiť, preto sa na to netreba spoliehať. Existujú však aplikácie, kde si viete vašu platobnú kartu nahrať a pomocou týchto aplikácií viete zaplatiť na 99 % miest, keďže tieto aplikácie má takmer každý v Číne.

Niektorí vám možno budú odporúčať aplikáciu WeChat, no v nej je niekedy náročné zaregistrovať kartu a veľakrát to od užívateľa berie iba čínsku platobnú kartu, preto my odporúčame aplikáciu Alipay. Do tejto aplikácie nahráte vašu platobnú kartu a používate jej dve hlavné funkcie. Prvá je, že naskenujete QR kód obchodníka alebo súkromnej osoby, ktorej chcete zaplatiť, naťukáte sumu a odošlete peniaze. Po chvíli vám príde potvrdenie, ktoré obchodníkovi ukážete a on vám vtedy dá tovar.

Druhá možnosť sa využíva napríklad pri platbe v obchode, kedy máte zaplatiť sumu X. Vy ukážete predajcovi svoj vlastný kód (každý má svoj v aplikácii), ktorý on načíta a vám to z karty strhne sumu X. Alipay má v Číne naozaj drvivá väčšina obyvateľov, no na jej používanie treba internetové pripojenie.

Pripojenie Taiwan/Hongkong/Macao - fungujú na podobnom princípe ako európske krajiny, ak máte dáta, bude vám fungovať pripojenie. Treba však mať dopredu tieto dáta zakúpené, buď cez vášho operátora alebo využiť aplikáciu na zakúpenie eSIM, my v BUBO odporúčame aplikáciu Airalo. Vďaka nej si viete na každom z týchto území predplatiť dáta a môžete byť pripojení všade (pozor, žiadne z týchto troch území nezdieľa navzájom dátovú sieť a ani s Čínou).

Na hoteloch v Taiwane a Hongkongu je dobrá a rýchla wifi, tú taktiež nájdete na mnohých verejných miestach v týchto územiach.  Čína - tu nastáva menší problém. Čína má spustený takzvaný Great Firewall, obrannú sieť, ktorá blokuje aplikácie západu. To znamená, že aplikácie ako Facebook, Messenger, WhatsApp, Instagram alebo hociktorá aplikácia od Googlu vám fungovať nebude.

Výnimkou sú aplikácie od Microsoft, ako Bing alebo Outlook. Ak chcete, aby vám naše „západné" aplikácie fungovali, treba si dopredu zariadiť VPN. VPN poskytovateľov a aplikácií sú desiatky, mnohé však bývajú nespoľahlivé. Aj tie najlepšie ako napríklad NordVPN zvyknú v Číne nefungovať. My v BUBO odporúčame zakúpiť si dopredu eSIM, napríklad cez už spomínanú aplikáciu Airalo, pretože v tejto eSIM máte automaticky vloženú VPN, to znamená, že môžete fungovať tak ako doma.

TENTO PROCES VŠAK TREBA VYKONAŤ EŠTE DOMA, V ČÍNE VÁM TO SPUSTIŤ NEPÔJDE!

Ďalšia možnosť je zakúpiť si dáta dopredu cez vášho operátora, no treba sa uistiť, či dáta máte spolu s VPN. Na každom v hoteli v Číne sa taktiež nachádza rýchla wifi, no treba počítať, že wifi sú tiež obmedzené Great Firewallom, takže ani na wifi v hoteli vám žiadne naše aplikácie fungovať nebudú. Aby váš zájazd Čínou bol čo najviac pohodlný, dajte na naše rady, ktoré vychádzajú z množstva rokov skúseností. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Ázia  

Čína


náročnosť

14 dní

Trvanie

5420
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

3685
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: