Plaza Vieja

Plaza Vieja

Havana má mnoho námestí. Plaza de Armas bolo centrom moci koloniálneho mesta, so sídlom vlády, cirkvi aj armády. Námestie San Francisco bolo logistickým centrom, kde sa stretávala železnica s nákladnými vozmi v prístave pod dohľadom úradníkov. Obyvatelia kubánskeho hlavného mesta Havana však potrebovali aj civilné námestie, kde by sa mohli konať zábavy, corrida, trhy, a podobné verejné akcie.

V roku 1559 bolo nové miesto otvorené pod názvom Plaza Nueva, teda "Nové námestie". Stalo sa dejiskom spoločenského života, kde sa okrem tancovačiek a obchodovania s cukrom aj rybami konali verejné popravy alebo býčie zápasy. Začiatkom 20. storočia, v období americkej prohibície, sa námestie stalo centrom kultúry a zábavy s množstvom barov, reštaurácií, kaviarní a obchodov. Bolo to obľúbené miesto, kde sa stretávali Kubánci a turisti.

V roku 2017 sa na námestí uskutočnilo rekordné stretnutie Zumba. Viac než 2 000 ľudí sa zúčastnilo akcie, ktorá sa zapísala do histórie ako najväčšie Zumba cvičenie na svete.

  • Staré námestie - Plaza Vieja, sa pôvodne nazývalo Nové námestie, teda Plaza Nueva.
  • Návšteva kamery obscury je skvelým spôsobom, ako uvidieť Havanu inak.
  • Konali sa tu verejné popravy aj býčie zápasy.

V priebehu histórie Havany sa jej názov niekoľkokrát menil. V 18. a 19. storočí bolo známe pod názvom Plaza del Mercado, čo znamená „námestie trhu", pretože sa tam nachádzal najväčší trh, na ktorom sa obchodovalo s čerstvým tovarom. V 20. storočí bolo námestie premenované na Plaza Civica a bolo miestom, kde sa konali verejné podujatia, politické zhromaždenia a demonštrácie. Dnes je Plaza Vieja opäť miestom pre turistov a miestnych obyvateľov.

Námestie bolo zrekonštruované v rokoch 2012 až 2017 a získalo nový vzhľad, ktorý je kombináciou histórie pôvodných budov a moderných obchodov západných značiek, vďaka ktorým sa podarilo rekonštrukciu financovať. Okolo námestia nájdete množstvo reštaurácií, barov a obchodov, kde si môžete vychutnať tradičnú kubánsku kuchyňu a koktaily.

Uprostred námestia neprehliadnete Neptúnovu fontánu. Postavili ju v roku 1928 a je najväčšou fontánou v Starej Havane. Sochu kohúta na Plaza Vieja v meste navrhol a vytvoril kubánsky umelec José Villa Soberón ako súčasť inštalácie s názvom "El Templete", ktorá bola vytvorená v spolupráci s francúzskymi umelcami a slúžil symbolicky ako miesto verejnej debaty a spoločenských podujatí.

Socha kohúta bola zahrnutá do tejto inštalácie ako symbol Kuby a tiež ako reprezentácia umenia. Kamera obscura, ktorá je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií na námestí, sa nachádza na streche jedného z domov v južnej časti námestia a ponúka návštevníkom jedinečný pohľad na okolitú krajinu.

Je to optické zariadenie, ktoré využíva zrkadlo a šošovky na premietanie obrazu okolitého sveta na vnútorné plátno v reálnom čase. Návštevníci môžu pozorovať detailné a pôsobivé zobrazenia z rôznych miest v okolí, ako aj pozorovať pohyb ľudí a automobilov na uliciach.

Kamera obscura bola pôvodne vyvinutá dávno, ale táto konkrétna inštalácia bola postavená v roku 2000 ako súčasť projektu na obnovu námestia. Návšteva kamery obscury je skvelým spôsobom, ako sa dozvedieť viac o histórii a kultúre Havany, ako aj o optických zariadeniach, ktoré sa používajú na zobrazovanie sveta okolo nás. Koho to nebaví, naproti si môže vychutnať výborné čapované pivo do skla.

Námestie Plaza Vieja je ukážkou toho, ako by mohla vyzerať prosperujúca Havana, ak by sa každá ulica alebo štvrť zrekonštruovala a zaplnila fungujúcimi prevádzkami. Okolité ulice sú však kontraste s eleganciou námestia a rozpadávajú sa. Kuba má pred sebou ešte veľa práce, no pre nás je na zájazdoch na Kubu nesmierne čarovná a milujeme ju.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

2368 2960€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2823 3443€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2829 3289€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: