Prehliadka Jameson Distillery

Prehliadka Jameson Distillery

Neďaleko rieky Liffey, iba 200 metrov od budovy najvyššieho súdu Írska by sme našli destilériu Jameson, najpredávanejšej írskej whiskey a jednej z najpredávanejších whiskey celosvetovo. V skutočnosti však táto destiléria už nejakú dobu nefunguje, pretože nároky na množstvo výroby Jamesona sú obrovské a na to by táto historická destiléria nestačila.

Historická budova destilérie bola založená v roku 1780 samotným zakladateľom spoločnosti, Johnom Jamesonom. V rodinnej tradícii pokračovali aj jeho potomkovia po niekoľko generácií, až sa z Jamesona stala jedna z najpredávanejších whiskey celosvetovo. Ku koncu 19. storočia Jameson produkoval približne 1 milión galónov whiskey ročne. Táto hodnota predstavovala asi 3,8 milióna litra whiskey vyrobenej za jediný rok. Tak ako všetky destilérie whiskey, aj túto postihla prohibícia v USA, najväčšieho odberateľa whiskey. Jameson sa však dokázal pozviechať a dnes sa etabloval ako jeden z najväčších výrobcov alkoholu celosvetovo. 

Do budovy starej destilérie dnes môže zavítať každý, pretože na jej prízemí sa nachádza obrovská predajňa rôznych druhov whiskey, aj takých, ktoré nikde inde na svete nenájdete. My z BUBO však odporúčame kúpiť si prehliadku so sprievodcom. Tá je rozdelená na tri základné časti. Ešte pred prvou častou dostane každý návštevník nárok na jeden drink, či už je to čistá whiskey, alebo drink, kde je whiskey zmiešaná so zázvorovym tonicom. Nasleduje prvá časť prehliadky, kde sa dozvieme o historickom pozadí destilérie a Jamesona samotného. Pri tejto časti prehliadky je premietaný film a lokálny sprievodca dovysvetľuje rôzne fakty. 

V druhej časti nám sprievodca dopodrobna vysvetľuje proces výroby whiskey, používané ingrediencie, rozdiel medzi škótskou a írskou a názorne nám ukáže, ako vyzerá čerstvá, práve vydestilovaná whiskey, ako vyzerá po jednom mesiaci, roku a nakoniec po 3 rokoch ako finálny produkt. Tretia časť je pre mnohých tá najobľúbenejšia, pretože ide o ochutnávku. Každý má pred sebou na stole postavené tri malé poháriky, v ktorých má tri rôzne druhy Jameson whiskey. Na našej prehliadke bola klasická whiskey Jameson, druhá bola Jameson Black Barrel a tretia bola Jameson Crested. Lokálny guide nám ukáže, ako sa správne ochutnáva a vysvetlí nám aj rozdiely medzi jednotlivými druhmi. 

Táto prehliadka je veľkým zážitkom a pokiaľ vás aspoň trochu zaujíma alkohol a jeho pôvod (a máte 18 rokov!), tak táto doplnková aktivita, ktorú ponúkame na našom zájazde Írskom, je to pravé pre vás. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Veľká Británia, Írsko

06.09. → 13.09.

náročnosť

8 dní

Trvanie

2231 2860€
Dublin - metropola piva, whiskey a írskej kultúry Dublin

Dublin Dublin - metropola piva, whiskey a írskej kultúry

Dublin - okúzľujúce, históriou bohato poznačené hlavné mesto Írskej republiky, rodisko mnohých významných spisovateľov, básnikov a hudobníkov, aj…

Diana Vozárová 15 min. čítania
Najlepšie Irish puby sveta Blog

Blog Najlepšie Irish puby sveta

Útulná a príjemná atmosféra s tradičnou írskou výzdobou, živou hudbou a širokým výberom piva a whisky. Populárne priestory pre miestnych aj…

Viktor Háber 9 min. čítania
Ako si zamilovať Európu (na spôsob BUBO) Blog

Blog Ako si zamilovať Európu (na spôsob BUBO)

Čo nové ešte o našej „matičke“ povedať? Veď o Európe už aj tak všetci všetko vedia... Nie, nie, nemýľte sa! Aj na Starom kontinente sa dá stále…

Ľuboš Fellner 6 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: