Prekrásne mesto Nepálu - Pokhara

Prekrásne mesto Nepálu - Pokhara

Je to druhé najväčšie mesto v Nepále (400 tisíc obyvateľov), hneď po Kathmandu, 200km západne od Kathmandu, ale človek tu má pocit, akoby bol v nejakej malej horskej dedinke. Je tu väčšia pohoda, čistota, lepší vzduch ako v hlavnom meste, a ešte je tu aj lacnejšie... Široké ulice, otvorené priestranstvá, niečo úplne iné ako hlučné a preplnené hlavné mesto.

Pokhara sa ako mesto preslávila v priebehu 18. storočia, kedy sa z nej postupne stalo významné obchodnícke mesto, keďže ležala priamo v strede obchodnej trasy medzi Indiou a Tibetom. Jej strategickú polohu si veľmi dobre uvedomoval aj už spomínaný Prithvi Narayan, ktorý ju včlenil do kráľovstva Ghorka v 1786.

Zaslúžil sa o jej zveľadenie a pracoval ďalej na vylepšovaní jej obchodnej pozície. Na pozvanie kráľov sa tu usídlili rôzne kmene ako napríklad, Newarovia, ktorí prišli z Bhaktapuru. Dokonca si tu britská armáda vybudovala jedno zo svojich náborových centier, čo ešte viac podtrhlo atraktivitu mesta aj pre ľudí z okolitých dedín a miest. Nič však netrvá večne a Pokhara začala strácať na svojej dôležitosti, kvôli odklonu pôvodných obchodných trás a celkovo zhoršeniu čínsko–indických vzťahov.

Na politickej mape sa opäť objavila v roku 1959, kedy slúžila tisíckam utečencov z Tibetu, ktorí tadeto utekali do Indie, kde v Dharamshale začali budovať svoju novú utečeneckú komunitu. Odhaduje sa, že za prvé tri roky okupácie Tibetu Čínou migrovalo touto trasu 300 000 Tibeťanov a za posledných dvadsať rokov tadeto uteká v priemere 2 500 ľudí ročne.

Na území Nepálu žije celkovo 50 000 až 60 000 utečencov a štyri (Jampaling, Paljorling, Tashi Ling a Tashi Palkhel) z celkovo dvanástich táborov sú vybudované v okolí mesta. Vďaka týmto všetkým faktorom sa obyvatelia Tibetu stali významnou menšinou v tejto oblasti, o čom svedčí aj viacero reštaurácií s autentickou tibetskou kuchyňou.

Vyhľadávanou turistickou destináciou, akou je dnes, sa stala o niečo neskôr ako Kathmandu, keďže bola relatívne odrezaná od zvyšku sveta a dalo sa do nej dostať iba na koňoch. Toto sa však zmenilo v roku 1968, keď už bola v plnom prúde výstavba spevnenej cesty. Pokhara tak mohla naplno začať rozvíjať svoj obrovský potenciál, ktorý mala vďaka skvelej polohe a blízkosti troch majestátnych osemtisícoviek: Dhaulágirí, Annapurna a Manaslu.

Mesto Pokhara na BUBO zájazde Nepálom a Indiou pravidelne navštevujeme ako druhú zastávku našim Nepálskym dobrodružstvom, či už kvôli ukľudňujúcej atmosfére emsta a okolia, lete vrtulníkom na základný tábor Annapurny alebo úžasným reštauráciám, barom, jazere... nebudeme predsa všetko prezrádzať, príď Pokharu zažiť na vlastnej koži!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4842
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: