Prekvapivo dostupná najlepšia škótska whisky?

Prekvapivo dostupná najlepšia škótska whisky? Víťaz tohtoročných „Whisky Awards 2024"

Pre milovníkov živej vody určite známy Whisky magazine uverejnil víťaza „Whisky Awards” 2024 v kategórii „single-malt-Scotch”. Víťazom sa stáva Glen Moray, Phoenix Rising, No Age Statement 40 % ABV, ktorá je ponúkaná za veľmi príjemných 33 € za 750 ml fľašu. Single malt je typ whisky vyrobený z jedného sladu, čomu vďačí za výraznú chuť a ľahko identifikovateľnú arómu, ktorou sa ľahko odlíši v mori priemerných whisky. Fľaša aktuálne nie je dostupná priamo na americkom ani európskom trhu - s výnimkou objednania priamo z e-shopu destilérky. Očakáva sa, že sa jej ponuka rozšíri vďaka vysokému dopytu.

Sídlo destilérky 

So svojím sídlom v severo-škótskom Elgin je Glen Moray približne hodinku od jazera Lochness a zároveň mesta Inverness, odkiaľ bežne začíname loviť zážitky na našom zájazde Škótsko: Edinburgh, gajdy, whisky a hrady. Destilérka si drží svoju tradíciu od roku 1897, keď sa usídlila v budove bývalého pivovaru. Po viacerých zmenách majiteľov prešla v roku pod súčasnú francúzsku spoločnosť La Martiniquasie, ktorá okrem modernizácie prinavrátila dbanie na používanie lokálnych surovín - škótskeho jačmenného sladu, čerstvej vody z rieky Lossie a využitia sudov po Bourbone a Sherry.

Whisky či whiskey? A čo bourbon?

Pri tejto téme je fajn zopakovať si pár pojmov. Pre všetky tri platí, že ide o destilát, ktorý vzniká destiláciou obilia. Najčastejšie sa podobne ako pri pive používa jačmenný slad, ktorý má najlepší pomer cena/kvalita. Rozdielne označenie pochádza z historicko geografického pozadia.

Poučka pre laikov hovorí, že označenie „whiskEy” s písmenom „E” používajú krajiny, ktoré majú v názve „E” (čiže írska a americká whiskey) a termín „whiskY“ používa Škótsko + zvyšok sveta. Ak však pôjdeme viac do hĺbky zistíme, že je rozdiel aj vo výrobnom procese, kedy írska whisky sa destiluje minimálne 3-krát, zatiaľ čo pri škótskej stačí dvojitá, ale destilát musí minimálne 2 roky zrieť na území Škótska.

Bourbon je o niečo špecifickejší, nakoľko pri ňom platí pravidlo, že ak chceme destilát označovať bourbonom, musí dozrieť aspoň dva roky, obsahovať minimálne 51% kukuričnej zložky a pôvodom vyrobený v USA.

Či už whiskey alebo whisky, každý národný destilát ukrýva v sebe mnoho príbehov a vie ponúknuť cestovateľovi širší pohľad, ako sa v krajine žije/žilo, a preto na zdravie - Sláinte! (s mierou). 

Mohlo by vás zaujímať:

K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3189 4555€
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2014 2685€

Detské zľavy

Dovolenka Škótsko: Edinburgh, gajdy, a hrady s deťmi
F

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2520
KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky?

Boli ste už niekedy v Edinburghu? Pokiaľ áno, nemali by vám naše otázky o hlavnom meste Škótska robiť problém. Zahrajte si náš desaťotázkový BUBO…

Viktor Háber 12 min. čítania
Edinburgh - čo vidieť a rady v najkrajšom meste Škótska Edinburgh

Edinburgh Edinburgh - čo vidieť a rady v najkrajšom meste Škótska

Edinburgh je hlavným mestom Škótska už po takmer 6 storočí. Nachádza sa na juhovýchode krajiny, v blízkosti zálivu Firth of Forth a Severného mora.…

Martin Šimko 13 min. čítania
Isle of Skye – Škótsko Prehliadka

Prehliadka Isle of Skye – Škótsko

Impozantné skalnaté útesy, zurčiace vodopády, neuveriteľná pobrežná scenéria a západy slnka ako z najromantickejších filmov – to všetko je ostrov…

Martin Lipinský 7 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: