Prežili sme Pol Pota

Prežili sme Pol Pota

"Životné príbehy nesmiernych ťažkostí a nádeje."

Na našom BUBO zájazde po Kambodži sme mali vzácnu príležitosť stretnúť viacerých mužov a ženy, ktorí prežili hrôzy vlády Pol Pota a Červených Khmerov v Kambodži. Ich príbehy sú srdcervúce a nezabudnuteľné. Na obrázkoch, ktoré nám ukázali, vidíme deti, ktoré boli zachránené pred nevýslovným utrpením, no mnohé si to aj prežili - a zhoda náhod im dala druhú šancu na život.

Dnes tu stoja pred nami ako dospelí ľudia, spolu so svojimi rodinami. Ich príbehy svedčia o ľudskej odvážnosti, odolnosti a odhodlaní prežiť aj tie najťažšie chvíle. Sú príkladom toho, ako nádej a láska k životu môžu zvíťaziť nad zlobou a utrpením. Mnohí z nich napísali o tom knihy, a samozrejme nedbáme a za pár drobných si tieto príbehy kúpime. Veď sú z prvej ruky!

Návšteva miest, kde sa odohrávali takéto hrôzy, je dôležitá pre nás všetkých, aby sme si navždy pripomínali minulosť a učili sa z nej. Musíme si zachovať spomienku na tieto temné časy, aby sme sa vyhli ich opakovaniu a aby sme ctili pamiatku tých, ktorí trpeli. Je to naša morálna povinnosť a zároveň príležitosť na reflexiu nad hodnotou ľudského života a dôležitosťou zachovávania mieru.

Nech životné príbehy týchto ľudí slúžia ako inšpirácia a pripomienka, že človek je schopný prekonať aj najväčšie ťažkosti. Počas zájazdu, sme boli unesení, že ľudia, ktorí prežili hrôzy, ktoré smelo môžeme prirovnať k tým, ktorých sa dopustil Hitler, majú tak dobre srdcia a široké úsmevy. Na otázku, prečo to tak je odpovedali: “ Musíme sa posunúť ďalej, minulosť si treba pripomínať aby sme nezabudli, ale treba sa sústrediť na vzdelanie a dobrú, svetlejšiu budúcnosť.

Kto bol Pol Pot?

Pol Pot, vlastným menom Saloth Sar, bol kľúčovou postavou v dejinách Kambodže a viedol hnutie známe ako Červení Khméri. Narodil sa 19. mája 1925 v Kambodži. Bol komunistickým vodcom a politikom, ktorý prevzal moc v roku 1975 a zaviedol krutý režim v krajine, ktorý pretrvával až do roku 1979.

Po nástupe k moci Pol Pot a jeho hnutie sa pokúsili odstrániť všetky moderné prvky z Kambodže. Ich cieľom bolo vytvoriť čistú komunistickú spoločnosť s návratom k primitívnym poľnohospodárskym metódam. Ich brutálne politiky zahŕňali násilné presídľovanie desiatok tisícov ľudí z miest do vidieckych komunít, kde čelili hladu, námahe a utrpeniu. Jeho cieľom bolo vyvraždiť inteligenciu a tak očistiť spoločnosť. 

Počas ich vlády zahynulo odhadom 1,7 až 2 miliónov Kambodžanov. Táto doba, známa ako "Holokaust v Kambodži," je jednou z najväčších ľudských tragédií v modernej histórii.

Červení Khméri zostali pri moci až do roku 1979, keď boli zvrhnutí vietnamskou inváziou. Potom sa Pol Pot skryl v džungli a viedol partyzánsku vojnu proti novým kambodžským vládnym silám až do svojej smrti v roku 1998.

Jeho nástup k moci a krutosť jeho režimu zostávajú významnými udalosťami v histórii Kambodže a sú príkladom hrôz totalitárnych režimov. Pol Pot zanechal trvalý dojem na krajinu a jej obyvateľov, ktorí sa snažili zotaviť sa z hrôz, ktoré prežili počas jeho vlády.

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2381 3968€
K

Ázia  

Mjanmarsko, Laos, Kambodža


náročnosť

14 dní

Trvanie

3980
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3071 4094€
Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny Phnom Penh

Phnom Penh Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny

Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny. Túto prezývku dali kambodžskému mestu francúzski kolonizátori pred 150 rokmi. Odvtedy Phnom Penh aj…

Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť? Blog

Blog Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť?

Kambodža je pre nás jednou z najexotickejších krajín na svete. Väčšina turistov pri jej návšteve smeruje k slávnemu chrámovému komplexu Angkor Wat…

Zuzana Illášová 5 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: