Priestupný rok - vysvetlenie a matematika

Priestupný rok - vysvetlenie a matematika Nie každý štvrtý rok je priestupný

Rok 2024 je priestupným rokom, čo znamená, že má 366 dní namiesto klasických 365. Február tak má 29 dní a žartovne sa hovorí, že ľudia narodení 29.2. majú narodeniny len každé štyri roky. A teda vo veku 40 rokov oslavujú len 10. narodeniny. Rovnako je na tom v slovenskom kalendári aj meno Radomír – taktiež by mal oslavovať meniny len každé štyri roky.

Ako však vznikol mechanizmus priestupného roku a prečo je matematika v tomto ohľade nesmierne komplikovaná? Tento systém používa na udržanie nášho kalendára v súlade s obehmi Zeme okolo Slnka. Rok na Zemi totiž netrvá 365 dní, ale cca 365,25 dňa. Bez priestupných rokov by sa náš kalendár postupne vychýlil zo synchronizácie so skutočným slnečným rokom a nasledovali by časové nezrovnalosti.

Na to, aby sa tomuto problému predišlo, myslel už Július Cézar a v roku 45 pr. Kr. zaviedol Juliánsky kalendár s jednoduchým pravidlom – každý štvrtý rok je priestupný. Išlo prakticky o presné výpočty času, ktorý potrebuje Zem na obeh okolo Slnka. Koncom 16. storočia sa ale ukázalo, že došlo ku skutočne malinkej výchylke – o 11 minút a 14 sekúnd.

Problematiku vyriešil v roku 1582 pápež Gregor XIII., po ktorom nesie meno dnešný Gregoriánsky kalendár. Nové merania boli presnejšie a matematika ohľadne priestupných rokov sa upravila. Dnes je nasledovná:

  • Roky deliteľné štyrmi sú priestupné...
  • ...s výnimkou rokov deliteľnými 100, tie nie sú priestupné...
  • ...roky deliteľné 400 však priestupnými rokmi opäť sú.

Roky ako 2100, 2200 a 2300 nebudú priestupné napriek tomu, že sú deliteľné 4. Avšak rok 2400 bude priestupný rok, pretože je deliteľný 400. Rovnako tak si určite pamätáte, že aj rok 2000 bol priestupný – taktiež je deliteľný číslom 400. Rok 1900 však priestupným nebol.

Tieto kroky zabezpečujú, že náš kalendár zostáva synchronizovaný s rotáciami Zeme okolo Slnka.

Mohli by vás zaujímať aj súvisiace blogy:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

4291 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4847
Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Najhorší rok v mojom biznise Prémiový blog

Prémiový blog Najhorší rok v mojom biznise

Ak sa práve nemáte dobre, ak vám niečo nevyšlo, ak vás škrie inflácia, nárast cien energií, vyššie úrokové sadzby, máte depresie... tak verte, že…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie? Prémiový blog

Prémiový blog Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie?

Pohľad na rieku je čímsi rudimentárnym. My ľudia máme radi výhľad na more, ale akosi podvedome chápeme, že rieka je život. Rieka, to je pitná voda.…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania