Ryžu do Portugalska zaviedli ešte v stredoveku Maurovia. V tom čase sa považovala za luxusný produkt vyhradený pre aristokraciu. Neskôr sa kvôli šíracej sa malárii od pestovania ryže upustilo. Znova sa to rozbehlo až v 19. storočí a vtedy sa ryža stala silným poľnohospodárkym produktom. Ryžové polia sa postupne začali rozširovať do povodí riek a vláda začala vytvárať podmienky na jej pestovanie. Na začiatku 20. storočia vznikli v Portugalsku centrá na pestovanie ryže. V 30. rokoch 20. storočia sa ryžové polia výrazne zväčšili a pestovateľské oblasti a rozšírili do ďalších regiónov krajiny.
V súčastnoti sa ryža pestuje v povodí rieky Beira Baixa; v povodí rieky Mondego a rieky Sado. Taktiež v pritokoch rieky Tejo. Ryžové polia je možné vidieť aj keď cestujete vlakom z Lisabonu do Porta. Práve tu by sme videli najsevernešie ryžové polia v Portugalsku, všetky ostatné sú skôr južnejšie. Poľnohospodárske podniky sú zvyčajne stredne veľké až veľké a intenzívne sa mechanizujú, hoci stále existujú malí pestovateľia, ktorí naďalej používajú tradičné metódy pestovania.
Portugalsko je podľa štatistík najväčším európskym spotrebiteľom ryže - ryža je v krajine obľúbenou prílohou. Je až však štvrtým najväčším európskym producentom, hneď po Taliansku, Španielsku a Grécku. Portugalsko vyprodukuje približne 180 miliónov kilogramov ryže ročne a stále musí dovážať viac, aby uspokojili potreby domáceho trhu.
Jedna tretina ryže vyprodukovanej v krajine je ,,Agulha” a patrí do kategórie ,,Indica”. Vyprodukuje sa jej približne 60 milliónov kilogramov ročne. Má dlhé zrno - zvyčajne dlhšie ako 6mm. Je tenká, dlhá a má bielu, sklovitú farbu. Vzhľadom na nedostatok škrobu sa používa na prípravu jedál, pri ktorých sa vyžaduje, aby ryža zostala suchá a nebola šťavnatá a lepkavá. V Portugalsku je obľúbená kačacia ryža - recept, pri ktorom sa ryža varí v rúre.
Zvyšok portugalskej produkcie tvorí ryža ,,Carolino”. Patrí k odrode ,,Japonica” a vyznačuje sa tým, že je menej dlhá, ale širšia. Pri varení získava zamatovú konzistenciu a vďaka škrobu napučiava. Dobre absorbuje chuť prísad a korenín a preto sa často používa v jedlách ako paradajková ryža či krevetová ryža. Ryža ,,Carolino” sa považuje sa najorginálnejšiu portugalskú ryžu.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Portugalsko
- Surferská kaviareň v Lagos
- Torre de Belém
- Madeira a sánkovanie z Monte
- Tip na hotel Salgados Dunas
- Tip na kvalitný hotel na pláži v Algarve
- Portské víno a návšteva mesta Porto
- Lisabon a Kolumbus v Portugalsku
- Z Lisabonu na Madeiru - ostrov dreva
- Najväčšia chránená morská rezervácia v Európe
- Óbidos, mesto kráľovien a kníh
- Múzeum veľrýb v Lajes, Pico
- Majú Azorské ostrovy udržateľný cestovný ruch?
- Električka v Lisabone
- Pastéis de Nata
- Veža kostola Clérigos
- Námestie v Brage
- Najkrajší kostol v Brage
- Záhrada v portugalskej Brage
- Unikátny futbalový štadión v Brage
- TOP 10: Najúžasnejšie štvrte sveta