Produkcia ryže v Portugalsku

Produkcia ryže v Portugalsku

Ryžu do Portugalska zaviedli ešte v stredoveku Maurovia. V tom čase sa považovala za luxusný produkt vyhradený pre aristokraciu. Neskôr sa kvôli šíracej sa malárii od pestovania ryže upustilo. Znova sa to rozbehlo až v 19. storočí a vtedy sa ryža stala silným poľnohospodárkym produktom. Ryžové polia sa postupne začali rozširovať do povodí riek a vláda začala vytvárať podmienky na jej pestovanie. Na začiatku 20. storočia vznikli v Portugalsku centrá na pestovanie ryže. V 30. rokoch 20. storočia sa ryžové polia výrazne zväčšili a pestovateľské oblasti a rozšírili do ďalších regiónov krajiny.

V súčastnoti sa ryža pestuje v povodí rieky Beira Baixa; v povodí rieky Mondego a rieky Sado. Taktiež v pritokoch rieky Tejo. Ryžové polia je možné vidieť aj keď cestujete vlakom z Lisabonu do Porta. Práve tu by sme videli najsevernešie ryžové polia v Portugalsku, všetky ostatné sú skôr južnejšie. Poľnohospodárske podniky sú zvyčajne stredne veľké až veľké a intenzívne sa mechanizujú, hoci stále existujú malí pestovateľia, ktorí naďalej používajú tradičné metódy pestovania.

Portugalsko je podľa štatistík najväčším európskym spotrebiteľom ryže - ryža je v krajine obľúbenou prílohou. Je až však štvrtým najväčším európskym producentom, hneď po Taliansku, Španielsku a Grécku. Portugalsko vyprodukuje približne 180 miliónov kilogramov ryže ročne a stále musí dovážať viac, aby uspokojili potreby domáceho trhu.

Jedna tretina ryže vyprodukovanej v krajine je ,,Agulha” a patrí do kategórie ,,Indica”. Vyprodukuje sa jej približne 60 milliónov kilogramov ročne. Má dlhé zrno - zvyčajne dlhšie ako 6mm. Je tenká, dlhá a má bielu, sklovitú farbu. Vzhľadom na nedostatok škrobu sa používa na prípravu jedál, pri ktorých sa vyžaduje, aby ryža zostala suchá a nebola šťavnatá a lepkavá. V Portugalsku je obľúbená kačacia ryža - recept, pri ktorom sa ryža varí v rúre. 

Zvyšok portugalskej produkcie tvorí ryža ,,Carolino”. Patrí k odrode ,,Japonica” a vyznačuje sa tým, že je menej dlhá, ale širšia. Pri varení získava zamatovú konzistenciu a vďaka škrobu napučiava. Dobre absorbuje chuť prísad a korenín a preto sa často používa v jedlách ako paradajková ryža či krevetová ryža. Ryža ,,Carolino” sa považuje sa najorginálnejšiu portugalskú ryžu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2237 3729€
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2264 2795€
K

Európa  

Španielsko, Portugalsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1764 2100€
Fernão de Magalhães
Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Lisabon - európska exotika
Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 30 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom
Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: