Produkcia ryže v Portugalsku

Produkcia ryže v Portugalsku

Ryžu do Portugalska zaviedli ešte v stredoveku Maurovia. V tom čase sa považovala za luxusný produkt vyhradený pre aristokraciu. Neskôr sa kvôli šíriacej sa malárii od pestovania ryže upustilo. Znova sa to rozbehlo až v 19. storočí a vtedy sa ryža stala silným poľnohospodárkam produktom. Ryžové polia sa postupne začali rozširovať do povodí riek a vláda začala vytvárať podmienky na jej pestovanie. Na začiatku 20. storočia vznikli v Portugalsku centrá na pestovanie ryže. V 30. rokoch 20. storočia sa ryžové polia výrazne zväčšili a pestovateľské oblasti a rozšírili do ďalších regiónov krajiny.

V súčasnosti sa ryža pestuje v povodí rieky Beira Baixa, v povodí rieky Mondego a rieky Sado. Taktiež v prítokoch rieky Tejo. Ryžové polia je možné vidieť aj keď cestujete vlakom z Lisabonu do Porta. Práve tu by sme videli najsevernešie ryžové polia v Portugalsku, všetky ostatné sú skôr južnejšie. Poľnohospodárske podniky sú zvyčajne stredne veľké až veľké a intenzívne sa mechanizujú, hoci stále existujú malí pestovatelia, ktorí naďalej používajú tradičné metódy pestovania.

Portugalsko je podľa štatistík najväčším európskym spotrebiteľom ryže - ryža je v krajine obľúbenou prílohou. Je až však štvrtým najväčším európskym producentom, hneď po Taliansku, Španielsku a Grécku. Portugalsko vyprodukuje približne 180 miliónov kilogramov ryže ročne a stále musí dovážať viac, aby uspokojili potreby domáceho trhu.

Jedna tretina ryže vyprodukovanej v krajine je „Agulha” a patrí do kategórie „Indica”. Vyprodukuje sa jej približne 60 miliónov kilogramov ročne. Má dlhé zrno - zvyčajne dlhšie ako 6 mm. Je tenká, dlhá a má bielu, sklovitú farbu. Vzhľadom na nedostatok škrobu sa používa na prípravu jedál, pri ktorých sa vyžaduje, aby ryža zostala suchá a nebola šťavnatá a lepkavá. V Portugalsku je obľúbená kačacia ryža - recept, pri ktorom sa ryža varí v rúre. 

Zvyšok portugalskej produkcie tvorí ryža „Carolino”. Patrí k odrode „Japonica” a vyznačuje sa tým, že je menej dlhá, ale širšia. Pri varení získava zamatovú konzistenciu a vďaka škrobu napučiava. Dobre absorbuje chuť prísad a korenín a preto sa často používa v jedlách ako paradajková ryža či krevetová ryža. Ryža „Carolino” sa považuje sa najoriginálnejšiu portugalskú ryžu.

Mohlo by vás zaujímať:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

1882 2895€
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2068 2795€
K

Európa  

Španielsko, Portugalsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1802 2310€
Fernão de Magalhães
Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Lisabon - európska exotika
Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Najzápadnejšie hlavné mesto Európskej únie, Lisabon, sa častokrát nazýva nielen európskou exotikou, ale vďaka spoločným znakom a prienikom s…

Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom
Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: