Raj ornitológov v národnom parku Chitwan

Raj ornitológov v národnom parku Chitwan

Nepál je veľmi rozmanitý, pokiaľ ide o rôzne druhy vtákov, ktoré sa tu nachádzajú. V Nepále bolo doteraz nájdených 894 druhov vtákov. Patrí medzi ne aj timáliovec nepálsky, ktorý sa trvalo vyskytuje na území Nepálu. Vďaka jeho umu napodobňovania iných druhov jedincov, býva niekedy ťažké si ho všimnúť. Niektoré vtáky sú endemické v Nepále, zatiaľ čo iné migrujú do krajiny počas leta alebo zimy. Podľa databázy vtákov sveta Avibase, ktorá ponúka prehľad všetkým ornitológom, sa v Chitwane, národnom parku nachádza 645 druhov vtákov.

Návštevníci z celého sveta prichádzajú do národného parku pozorovať vtáky v ich prirodzenom prostredí. Chitwan národný park je prvým národným parkom v Nepále založeným v roku 1973. Vtáčia rozmanitosť je hlavným dôvodom, prečo je tento národný park takou dôležitou oblasťou. Rôzne druhy vtákov sa nachádzajú v rôznych biotopoch ako sú pastviny, lesy, mokrade a pozdĺž brehov riek a jazier. Práve sem príde na návštevu ročne asi 160 druhov sťahovavých vtákov. 22 celosvetovo ohrozených druhov nájdeme práve tu a národný park je hniezdiskom aj celosvetovo ohrozeného druhu - orla krikľavého, ktorý je aj na Slovensku zákonom chránený.
Malé vtáky konajú inštinktívne, aby sa vyhli predátorom. Niektoré si stavajú hniezda v kríkoch, iné v dutinách stromov a niektoré hniezdia na otvorenom priestranstve pomocou maskovania.

V parku vznikajú pred monzúnovým obdobím každoročne požiare, ktoré sa vyskytujú počas obdobia sucha od februára do mája. Celkom bežným javom pre tých, ktorí poznajú požiare v džungli, je akoby vtáky omylom išli do blízkosti ohňa, avšak všetok hmyz a červy sú práve vtedy nútené migrovať a to im dáva perfektnú príležitosť na lov. Podľa ministerstva lesníctva a ochrany pôdy lesné požiare v Nepále každý rok spália 200 000 hektárov lesnej plochy, čo spôsobuje odhadovanú stratu viac ako dve miliardy NPR (nepálska rupia).

Národný park Chitwan je jednou z najpríťažlivejších dovolenkových destinácií v Nepále. Počas safari prehliadky vo voľnej prírode pozorujeme vtáky, ktoré štebotajú a spievajú. Najčastejšie pozorujeme páva korunkatého alebo bažantov čiernochrbtých. Hľadajte aj mohutné zobákorožce strakaté alebo dvojrohé, dropy bielokrídle, alebo škározobce driemavé, zaujímavé bociany s "otvoreným" zobákom. Niektoré menšie druhy spozorujeme aj na chrbtoch nosorožcov. Počas plavby po rieke Rapti sledujeme vtáctvo z drevených kanoe popri lenivých krokodíloch a gaviáloch. Pri pešom safari je hlavné, aby sme nešírili hluk, pretože v prírode platí pravidlo, že čím menej nápadní budeme, tým viac nám príroda ukáže. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Nepál, India

10.08. → 25.08. +11 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

4241
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4546 5940€
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4570
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: