Ropa vieja - národné jedlo Kuby

Ropa vieja - národné jedlo Kuby Šéfkuchár BakoBako

Príbeh národného jedla Kuby je rozprávkovo čarovný. Španieli, ktorí sem priniesli okrem svojho softwaru aj kravský dobytok, mali počas svojich hostín jesť tie najlepšie kusy mäsa a nechávali bokom neohlodané spodné časti nôh, kde bolo mäso tuhé. Tieto zbytky mali hádzať oktrokom, ktorých tiež priviezli na ostrov a nútili do práce na plantážach a v prístavoch. Od kolegov, čo pracovali v kuchyni mali otroci pozháňať odrezky a šupky zo zeleniny alebo byliniek a počas dlhých karibskych večerov v kotlíku pomaly dusiť spoločne so zbytkami masa obtrhaného od kosti. Ak to už náhodou varíte, tak treba aj vodu, a premiešať. Výsledkom je okrem príjemne stráveného času pri ohni aj jedlo, ktoré je voňavé a šťavnaté, aj keď vyzerá ako stará roztrhaná handra. Generácie okultného kulinárstva dopracovali recept do dokonalosti a dokázali aj flexibilne reagovať na neistotu surovín. Jedného večera išiel za svetlom kotlíka pripitý španielsky plantážnik a keď zistil, čo sa deje, vyšetroval, čo to varia. Spomedzi nesmelých otrokov sa postavil drsný chlapisko BakoBako, ktorého predkovia mali pochádzať z kmeňa Yoruba, a pokojným hlasom povedal, že varia starú handru. Gonzalo očarený vôňou a rumom aj tak ochutnal. Na druhý deň už BakoBako varil v hlavnej kuchyni cukrovaru a stal sa prvým afroamerickým šéfkuchárom v španielskych kolóniach. Dostal titul “Šéfkuchár Ropa Vieja” a záruku, že vždy dostane všetky suroviny. Okrem kvalitného mäsa a čerstvých byliniek vždy vypýtal aj to najlepšie oblečenie, aby neprezradil tajomstvo, ale keďže ho nevaril, jeho kamaráti mali konečne slušné šatstvo a Španieli plné bruchá. A postupne, ako pekelný dym z tabaku indiánov, hriešne tango zo špinavých krčiem argentínskych prístavov či pochybný rum smradľavých pirátov, sa aj ropa vieja dostáva zo stoky na výslnie a je velebená elitou ako luxus. Je tu inak aj nudnejší príbeh, že podobné blízkovýchodné jedlo bolo komunitou španielskych židov z kanárskych ostrovov prinesené na Kubu, ale to znie dosť sucho, a ropa vieja má byť šťavnatá. Ja v BakoBako verím. Vy si môžete na Kube vybrať. Ale iba príbeh. Jedlo nie. To Vám vyberie štát.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3447 4995€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3650 5214€
K

Amerika  

Karibik, Kuba, Mexiko


náročnosť

13 dní

Trvanie

3140 4026€
Kuba pred a po Fidelovi
Prémiový blog

Prémiový blog Kuba pred a po Fidelovi

Na Kube som bol po prvý raz pred vyše dvadsiatimi rokmi a vtedy som sem lietal pravidelne. Následne však prišla dlhá pauza a na Kubu som sa vrátil…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť
Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 50 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami
Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: