Príbeh národného jedla Kuby je rozprávkovo čarovný. Španieli, ktorí sem priniesli okrem svojho softwaru aj kravský dobytok, mali počas svojich hostín jesť tie najlepšie kusy mäsa a nechávali bokom neohlodané spodné časti nôh, kde bolo mäso tuhé. Tieto zbytky mali hádzať oktrokom, ktorých tiež priviezli na ostrov a nútili do práce na plantážach a v prístavoch. Od kolegov, čo pracovali v kuchyni mali otroci pozháňať odrezky a šupky zo zeleniny alebo byliniek a počas dlhých karibskych večerov v kotlíku pomaly dusiť spoločne so zbytkami masa obtrhaného od kosti. Ak to už náhodou varíte, tak treba aj vodu, a premiešať. Výsledkom je okrem príjemne stráveného času pri ohni aj jedlo, ktoré je voňavé a šťavnaté, aj keď vyzerá ako stará roztrhaná handra. Generácie okultného kulinárstva dopracovali recept do dokonalosti a dokázali aj flexibilne reagovať na neistotu surovín. Jedného večera išiel za svetlom kotlíka pripitý španielsky plantážnik a keď zistil, čo sa deje, vyšetroval, čo to varia. Spomedzi nesmelých otrokov sa postavil drsný chlapisko BakoBako, ktorého predkovia mali pochádzať z kmeňa Yoruba, a pokojným hlasom povedal, že varia starú handru. Gonzalo očarený vôňou a rumom aj tak ochutnal. Na druhý deň už BakoBako varil v hlavnej kuchyni cukrovaru a stal sa prvým afroamerickým šéfkuchárom v španielskych kolóniach. Dostal titul “Šéfkuchár Ropa Vieja” a záruku, že vždy dostane všetky suroviny. Okrem kvalitného mäsa a čerstvých byliniek vždy vypýtal aj to najlepšie oblečenie, aby neprezradil tajomstvo, ale keďže ho nevaril, jeho kamaráti mali konečne slušné šatstvo a Španieli plné bruchá. A postupne, ako pekelný dym z tabaku indiánov, hriešne tango zo špinavých krčiem argentínskych prístavov či pochybný rum smradľavých pirátov, sa aj ropa vieja dostáva zo stoky na výslnie a je velebená elitou ako luxus. Je tu inak aj nudnejší príbeh, že podobné blízkovýchodné jedlo bolo komunitou španielskych židov z kanárskych ostrovov prinesené na Kubu, ale to znie dosť sucho, a ropa vieja má byť šťavnatá. Ja v BakoBako verím. Vy si môžete na Kube vybrať. Ale iba príbeh. Jedlo nie. To Vám vyberie štát.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Kuba
- Ochutnávka kubánskeho rumu
- La Bodeguita del Medio, Havana
- Kubánske jedlá
- Kubánska kuchyňa
- El Floridita, Havana
- Dlhé rady na pizzu
- Varadero, Kuba
- Cayo Blanco, Kuba
- Gran Hotel Manzana Kempinski La Habana
- Kubánska salsa
- UNESCO pamiatky na Kube
- Je na Kube internet?
- Camagüey, Kuba
- Patria y Vida - Yotuel, Gente de Zona
- Kubánska brigáda
- Legendárny Camilo
- Platy na Kube
- Práca na Kube
- Lokálna mena na Kube
- Koniec CUC na Kube