Šampanské, kto ho vymyslel?

Šampanské, kto ho vymyslel? Šampanské pre nás zadovážila katolícka cirkev

Svet je jedno prekrásne miesto, ktoré neprestáva prekvapovať. Dnes na Silvestra by málokomu napadlo, že šampanské nám priniesla katolícka cirkev. No je to tak.
Mních Dom Pierre Perignon sa narodil v roku 1640 a tesne pred tridsiatkou dostal prestížnu prácu – stal sa pivničným majstrom v opátstve Hautvillers-sur-Marne. To je dnes kúsok, dve či tri hodinky severovýchodne od Paríža, nad  mestom Épernay. Mám to tam rád... keď udrú mrazy, vinári roznášajú po vinohradoch kýbliky, ktoré zapaľuj aby im nezmrzli korene hrozna.  Nie newyorská Wallstreet ale pivnice pod hlavnou ulicou v Épernay skrývajú najväčšie bohatstvo sveta. Chodievam dole pivnicami a obdivujem fľaše Dom Perignon v ktorých priamo vzniká sekundárna fermentácia po tom čo sa do fľaše pridá zmes kvasiniek a cukru. CO2 sa nepridáva umelo, ale vzniká priamo vo fľaši.  Keď si ten počet fľaši násobím, tak možno je to aj pravda.... tu dole pod zbombardovaým mestom je vskutku obrovské bohatstvo.
Patrícia napísala blog o Epernay, kde vzniklo šampanské veľmi dobre, je dobrou sprievodkyňou a mnohé fámy, ktoré sa tradujú tu osvetlila a urobila v nich poriadok. Najvýznamnejší prínos mnícha Dom Perignon nie je ten „košík“ na šamopanskom ako sa dnes bežne tvrdí. Drôtenú klietku, ako ju poznáme dnes, vynašiel oveľa neskôr, v roku 1844, Adolphe Jaquesson.  Dom Perignon  však rozšíril vinohrady opátstva na dvojnásobok, stanovil pravidla zberu hrozna a jeho spracovania napríklad coquard, jemnejší lis,  ktorý mu umožnil vyrábať biele víno aj z modrých odrôd hrozna. Podľa niektorých zdrojov bol prvým vinárom v regióne Champagne, ktorý začal vyrábať biele víno z modrých odrôd hrozna, ako je Pinot Noir. Takisto prispel k pochopeniu klimatických podmienok oblasti Champagne takým spôsobom, že miešaním z rôznych viníc sa dosiahlo plnšie a vyváženejšie víno. Včera som doletel z mesačnej expedície po stopách vzbury na lodi Bounty. Mesiac som trácil vo Francúzskej Polynézii a domov som letel Air France. Letel som biznisom a bol som nadšený. Najvyššia kvalita v lietadle, strava omnoho lepšia než v Emirates či Quatar Airways a hlavne to šampanské. Včera v lietadle a dnes na Silvestra som ho vypil veľa. Nebolí ma hlava a je mi dobre. Z vína sa nemá človek opiť ale má sa rozveseliť. Na zdravie priatelia a šťastný nový rok!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

1892 2365€
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

05.05. → 13.05. +4 termíny

náročnosť

9 dní

Trvanie

2365
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1945 2860€
Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?
Prémiový blog

Prémiový blog Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta
Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame vás…

Ľuboš Fellner 56 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta
Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: