Svet je jedno prekrásne miesto, ktoré neprestáva prekvapovať. Dnes na Silvestra by málokomu napadlo, že šampanské nám priniesla katolícka cirkev. No je to tak.
Mních Dom Pierre Perignon sa narodil v roku 1640 a tesne pred tridsiatkou dostal prestížnu prácu – stal sa pivničným majstrom v opátstve Hautvillers-sur-Marne. To je dnes kúsok, dve či tri hodinky severovýchodne od Paríža, nad mestom Épernay. Mám to tam rád... keď udrú mrazy, vinári roznášajú po vinohradoch kýbliky, ktoré zapaľuj aby im nezmrzli korene hrozna. Nie newyorská Wallstreet ale pivnice pod hlavnou ulicou v Épernay skrývajú najväčšie bohatstvo sveta. Chodievam dole pivnicami a obdivujem fľaše Dom Perignon v ktorých priamo vzniká sekundárna fermentácia po tom čo sa do fľaše pridá zmes kvasiniek a cukru. CO2 sa nepridáva umelo, ale vzniká priamo vo fľaši. Keď si ten počet fľaši násobím, tak možno je to aj pravda.... tu dole pod zbombardovaým mestom je vskutku obrovské bohatstvo.
Patrícia napísala blog o Epernay, kde vzniklo šampanské veľmi dobre, je dobrou sprievodkyňou a mnohé fámy, ktoré sa tradujú tu osvetlila a urobila v nich poriadok. Najvýznamnejší prínos mnícha Dom Perignon nie je ten „košík“ na šamopanskom ako sa dnes bežne tvrdí. Drôtenú klietku, ako ju poznáme dnes, vynašiel oveľa neskôr, v roku 1844, Adolphe Jaquesson. Dom Perignon však rozšíril vinohrady opátstva na dvojnásobok, stanovil pravidla zberu hrozna a jeho spracovania napríklad coquard, jemnejší lis, ktorý mu umožnil vyrábať biele víno aj z modrých odrôd hrozna. Podľa niektorých zdrojov bol prvým vinárom v regióne Champagne, ktorý začal vyrábať biele víno z modrých odrôd hrozna, ako je Pinot Noir. Takisto prispel k pochopeniu klimatických podmienok oblasti Champagne takým spôsobom, že miešaním z rôznych viníc sa dosiahlo plnšie a vyváženejšie víno. Včera som doletel z mesačnej expedície po stopách vzbury na lodi Bounty. Mesiac som trácil vo Francúzskej Polynézii a domov som letel Air France. Letel som biznisom a bol som nadšený. Najvyššia kvalita v lietadle, strava omnoho lepšia než v Emirates či Quatar Airways a hlavne to šampanské. Včera v lietadle a dnes na Silvestra som ho vypil veľa. Nebolí ma hlava a je mi dobre. Z vína sa nemá človek opiť ale má sa rozveseliť. Na zdravie priatelia a šťastný nový rok!
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Francúzsko
- Francúzska riviéra
- Región Champagne
- Chamonix-Mont-Blanc - tipy
- Provensálsko - tajné tipy
- Tip na reštauráciu v Bordeaux
- Annecy - čo ochutnať
- Francúzske Alpy
- Omaha Beach, Normandia
- Yvoire - najkrajšia dedinka Francúzska
- Aiguille du Midi - najkrajšie Alpy
- Bretónsko - čo vidieť
- Carcassonne je jedno z najkrajších miest Francúzska
- Mont Saint Michel, Francúzsko
- Josephine Bonaparte, rodáčka z Martiniku
- Mont-Saint-Michel - boj s pieskami času
- Vodné zrkadlo v Bordeaux
- Marseille - katedrála Major
- Prístav v Marseille
- Mont Blanc
- Albertville - niekdajšie olympijské dejisko