Sauvignon Blanc či Pinot Noir?

To sú dve najobľúbenejšie a najviac pestované odrody, z ktorých víno môžete ochutnať na Novom Zélande. Aj keď sa dá povedať, že vinárstvo v tejto krajine je ešte len „v plienkach“, vedia to naozaj dobre. A prečo v plienkach? Pretože sa tam vinič pestoval, dá sa povedať, v malom, s nie veľmi dlhou tradíciou. V roku 1960 len na 400 hektároch, dnes je to okolo 30 000. Rozmachu vinárstva pomohol aj úspech Savignonu na výstave v Londýne v roku 1986, aj keď prvá doložená zmienka je spred vyše 200 rokov. História vinárstva sa začala písať v Aucklande príchodom osadníkov z Dalmácie. Dodnes sa pestovanie viniča rozšírilo na oba ostrovy do desiatich oblastí. Najväčšou a najznámejšou je Marlborough na Južnom ostrove. Oblasť sa rozprestiera v dvoch údoliach Wairau a Awatere, kde 2395 hodín ročne svieti slnko. Najviac sa tu darí práve Sauvignonu Blanc a Pinot Noir, a týmito odrodami je oblasť preslávená. Výroba vína pre miestnych je doslova umením a pristupujú tak aj ku každej fľaške, ako k umeleckému dielu. Svieže a aromatické vínka vám podrobne s veľkým nadšením opíšu: odkiaľ hrozno pochádza, ako ho skladujú, aké všetky chute môžete cítiť a, samozrejme, aj k akému jedlu sa hodí. A práve do Marlborough my z BUBO chodíme na ochutnávky, ktoré bývajú ozaj veľkým zážitkom.

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Nový Zéland

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

BUBO Covid garancia v cene

Preplatíme vám test