Stretnutie s Donom Federicom – osobným záhradníkom Pabla Escobara

Stretnutie s Donom Federicom – osobným záhradníkom Pabla Escobara

Jednou zo zastávok počas nášho BUBO zájazdu v Medellíne je aj návšteva hrobu najslávnejšieho drogového baróna všetkých čias, Pabla Emilia Escobara Gaviriu. Cestou na cintorín Cementerio Jardines Montesacro v Itagüí si hovoríme nielen o živote tohto zločinca, ale aj o jeho obetiach.

Pablo Escobar je v Kolumbii natoľko kontroverznou postavou, že jeho meno na verejnosti nahlas nevyslovujeme a dávame mu rôzne prezývky. Zvykla som ho volať „Voldemort” (fiktívna postava z pera J.K. Rowlingovej v sérii Harry Potter; bol považovaný za najnebezpečnejšieho čarodejníka všetkých čias), ale posledná BUBO skupina mu vymyslela prezývku „Snehuliak”, ktorá mu, myslím, sedí ešte viac. Mnohí sa teraz isto pýtate, čo je zlé na jeho pravom mene?

Keď príde reč na Pabla Escobara, kolumbijská spoločnosť je rozdelená na dve skupiny a len ťažko vieme odhadnúť, ktorá prevažuje. Na jednej strane stoja všetci tí, ktorým pomohol, či už finančne alebo inak zmeniť svoj život k lepšiemu. Na strane druhej sú všetci tí, ktorí vďaka nemu prišli o rodinu alebo priateľov – jeho obete. Pre jedných idol, pre druhých nočná mora. Hlavným dôvodom na prezývku je teda rešpekt.  Môžeme totiž predpokladať, že väčšina Kolumbijcov nerozumie po slovensky, a teda netuší, či o Escobarovi hovoríme v dobrom, alebo v zlom. Napriek tomu, že v roku 2023 uplynie 30 rokov od jeho smrti, v Kolumbii, ale najmä v Medellíne, je téma „Escobar” stále veľmi citlivá.

A teraz si predstavte, že sa pri jeho hrobe stretnete s jeho osobným záhradníkom! Po vystúpení z autobusu mi lokálny sprievodca nadšene šepká do ucha – „to je Don Federico! Jeho osobný záhradník! Všetci ho poznajú – aj noviny o ňom píšu!” Pozerám sa na nenápadného pána s hlbokými vráskami a v hlave mám vír otázok. Napriek tomu, že sa spolu s lokálnym sprievodcom snažíme  „Snehuliakovu” osobnosť neglorifikovať, pri takomto stretnutí sa len ťažko ubránite vzrušeniu.

Keď Donovi Federicovi predstavím našu Bubo skupinku a vysvetlím, prečo sme tu, sám sa hrdo ujme úlohy sprievodcu a postupne nám predstavuje jednotlivé náhrobky. Dozvedáme sa nielen to, kde odpočívajú jednotliví členovia rodiny, ale povie nám aj príbeh o tom, ako sa mu podarilo zachrániť dva kamene z haciendy Nápoles (slávny ranč, kde sa nachádzala napríklad aj ZOO, a ktorý po jeho smrti prepadol vláde).

Don Federico nám ďalej rozpráva, ako ho pôvodne za údržbu hrobu platil Escobarov ostreľovač, John Jairo Velásquez, známy pod prezývkou “Popeye” (Pepek) alebo “JJ”. Ten však minulý rok, 6.februára 2020, podľahol rakovine. Odvtedy sa Don Federico príkladne stará o hrob svojho šéfa bez náležitej odmeny. „Nemohol som opustiť Escobarove hroby“, hovorí, „za všetko, čo vlastním, vďačím Pablovi." Pabla Escobara nenazve inak ako “El Patron” (šéf/ochranca). „Bývam sám, nemám nič iné ako Pablovu spoločnosť, tak sa s ním rozprávam tu. Nejde o to, že mi odpovedá, ani o to, že som blázon, ale cítim jeho prítomnosť, jeho neustálu spoločnosť, a hoci už takmer dva roky nedostávam nič za upratovanie a skrášľovanie tohto miesta, nie som schopný odísť a nechať ho samého, ako to urobili všetci.“ V jeho očiach svieti hrdosť, že pre neho mohol pracovať: „budem sa aj naďalej starať o ‚Patróna‘ na mieste, kde ho smrť ako jediná dokázala uviesť do pokoja“.

Po výklade sa slušne poďakujeme, pár klientov si od Don Federica kúpi ponúkanú vodu, predtým než odídeme na ďalšiu zastávku v tomto meste. Medellín sa od smrti Pabla Escobara snaží odstrániť jeho osobnosť z histórie Kolumbie. Samotné mesto prechádza posledných 10 rokov tak neuveriteľnou transformáciou, že vždy, keď sa do Medellínu vrátim, niečo nové postavili. Niečo staré zasa zmizlo. Po úspechu seriálu Narcos z produkcie Netflix sa doslova roztrhlo vrece s turistami, ktorí prišli do mesta len preto, aby videli miesta spojené s najobávanejším mužom v kolumbijskej histórii. Je preto len otázkou času, kedy mesto vstup na cintorín turistom definitívne zakáže. Avšak naša BUBO skupina bude ešte dlho spomínať na dona Federica a tento jedinečný ulovený zážitok.
 
Popis k fotke: Federico Arroyave, 73-ročný roľník z Titiribí, Antioquia, štyri roky spolupracoval s rodinou Pabla Escobara, najmä s jeho sestrou Luz Marianou Escobarovou

K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia

17.07. → 26.07. +20 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2724 3405€
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Kolumbia, Ekvádor


náročnosť

14 dní

Trvanie

5260
K

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

3621 4260€
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku Karibik, Cartagena

Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku

Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…

Medellin – mesto Pabla Escobara Medellin

Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara

Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…

Ľubor Kučera 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: