Hlavné mesto Kolumbie Bogota spolu s celým geografickým regiónom tzv. bogotskej savany sú známe častými dažďovými prehánkami a nižšími teplotami. Napriek tomu, že sa nachádzame 4 stupne od rovníka, denná teplota sa častokrát pohybuje pod 20°C. Preto najlepší spôsob, ako začať deň, je postarať sa o to, aby naše telo malo dostatok vitamínov. Tým najpríjemnejším spôsobom, ako to „zariadiť“, je určite návšteva známeho marketu Paloquemao. V ranných hodinách prichádzame na trhovisko, ktoré kypí životom a ktoré svoje brány otvára častokrát už skoro ráno o 4:00. Vonkajšie rady stánkov sa ťahajú do pomyselného L-ka, a my prechádzame sieťovým tunelom plným farieb a vôní. Ako prvé nás privítajú kvety. V Kolumbii sú okrem kávy, kakaa a zemiakov neodmysliteľnou súčasťou pestovania a predávajúci na nás pokrikujú, aby sme si za lacný peniaz kúpili pivónie, orchidey, ľalie, ale aj vzácnejšie helikónie, alstremérie, amarylisy či kaly. Ak by sme na trhovisko prišli trochu neskoršie, okolo obeda, mnohé z nich už neuvidíme, obchodníkom sa darí. Energickí miestni nás sprevádzajú aj pri vstupe do centrálneho komplexu budov a stánkov. Vchádzame tak do ovocného raja, v ktorom ochutnávame všemožne dopestované ovocie a takisto aj ovocné šťavy, ktoré nás na našej ceste povzbudia. Pestrosť kolumbijského ovocia je dych vyrážajúca a chuť priam odzbrojujúca. Prechádzame okolo stánkov s avokádom, banánmi platano, ananásmi a mangom a mierime ku kolumbijskej jedinečnosti. Po pravej strane míňame vyložené ovocie lulo. Na prvý pohľad nám môže pripomínať menej dozretú mandarínku, po jeho rozkrojení však vidíme bohaté dužinaté vnútro, na chuť oveľa viac sladšie, ako kyslé. Okrem toho, že je súčasťou marmelád a mnohých drinkov, sú mu pripisované uvoľňujúce účinky pri častom strese, a rovnako čistí krv. Po ľavej strane zasa vidíme mangostáno. Pozoruhodné ovocie s dostatkom vitamínov C, B1 a B2 je svojím tvarom šesťcentimetrová „loptička“ tmavofialovej až čiernej farby, ktorú pri hrubej stopke vždy zdobí niekoľko párov lístkov. Po prekrojení sa odhalí biela dužina, ktorá ľuďom častokrát pripomína usporiadané biele krevety. Plody bohaté na draslík a vápnik sú naozaj obľúbeným ovocím. Ako pokračujeme, po stranách míňame stánky s badeou, borojom, nisperom, dračím ovocím pitahayou alebo šťavnatou guayabou. Pri ochutnávke štiav určite odporúčame zaujímavú sladkastú chuť tzv. rajčiakovca repového (tomate de arbol) alebo bielu guanabanu. Povzbudení farbami a predovšetkým mnohými chuťami opúšťame Paloquemao a vyrážame za ďalším poznaním.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Kolumbia
- Candelaria v Bogote
- Múzeum Botera v Bogote
- Monserrate v Bogote
- Múzeum zlata v Bogote
- Vyhliadka na Bogotu
- Ajiaco - národné jedlo Kolumbie
- Kaviareň v Cartagene
- Narcos v Nemecku
- Drony v Kolumbii
- Salento, Kolumbia
- Pereira, Kolumbia
- Guatavita, Kolumbia
- Fernando Botero
- Simón Bolívar
- Muiscovia v Kolumbii
- Finca del Cafe, Kolumbia
- Bogota: Monserrate, La Candellaria, Burudanga
- NARCOS, Kolumbia
- Kolumbia - krajina na dne
- Kolumbia, vlajka