Swayambhunath - opičí chrám

Swayambhunath - opičí chrám

Od 70. rokov 20. storočia nazývali „Chrám opíc“. Swayambhu, má výhľad na väčšinu častí údolia a poskytuje návštevníkom panoramatický výhľad na mesto. Stupa je po stáročia znakom viery a harmónie s hinduistickými chrámami a božstvami, ktoré sú súčasťou tohto budhistického miesta. Hovorí sa, že sláva údolia Káthmandu začala od tohto bodu. 

Swayambhu, ktorý leží na kopci 3 km západne od Káthmandu, je jednou z najposvätnejších budhistických stúp v Nepále. Táto stúpa je najstaršia svojho druhu v Nepále a vo svojich priestoroch má množstvo svätýň a kláštorov. 

Swayambhu doslovne znamená „samostatný“. Predpokladá sa, že pochádza z roku 460 nášho letopočtu, postavil ho kráľ Manadeva a do 13. storočia sa stal dôležitým centrom budhizmu.

V roku 2010 počas renovácie bolo pridaných 20kg zlata na jej špičku.


Zbierka legiend o mieste, Swayambhu Purana z 15. storočia, hovorí o zázračnom lotose, ktorý zasadil bývalý Budha a ktorý vykvitol z jazera, ktoré kedysi pokrývalo údolie Káthmandu. Lotos záhadne vyžaroval žiarivé svetlo a názov tohto miesta sa stal Swayambhu, čo znamená 'Samotvorný alebo Seba-existujúci'. Svätí, mudrci a božstvá cestovali k jazeru, aby uctievali toto zázračné svetlo za jeho moc pri udeľovaní osvietenia. Počas tejto doby Bodhisattva Manjushri meditoval na posvätnej hore Wu Tai Shan a mal víziu oslňujúceho svetla Swayambhu. 


Manjushri preletel cez hory Číny a Tibetu na svojom modrom levovi, aby uctieval lotos. Hlboký dojem zo sily žiarivého svetla, Manjushri cítil, že ak by bola voda odvedená z jazera Swayambhu, stala by sa ľahšie prístupnou pre ľudských pútnikov. Veľkým mečom Manjushri prerezal roklinu v horách obklopujúcich jazero. Voda, ktorá stekala, opustila údolie dnešného Káthmandu. Lotos sa potom premenil na kopec a svetlom sa stala Swayabhunath Stupa.

Táto prekrásna pagoda sa týči vyvýšený nad mestom Kathmandú, priam ikonicky vyčnieva a dodáva mestu tu pravú atmosféru. Navštívte Nepál s BUBO a nenechajte si újsť túto krásnu pagodu s ukľudnujúcou atmosférou a krásnym výhľadom.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4842
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: