Tamilci, Tamilovia

Tamilci, Tamilovia

Tamilci - ľudia pôvodom z južnej Indie, ktorí hovoria vlastným jazykom, respektíve jedným z hlavných jazykov drávidskej rodiny. V počte asi 64 miliónov na začiatku 21. storočia (vrátane asi 3 miliónov hovoriacich na severnej a východnej Srí Lanke) tvoria tamilskí ľudia väčšinu obyvateľstva štátu Tamil Nadu a obývajú aj časti štátov Kerala, Karnataka a Andhra Pradesh, všetky sa nachádzajú v najjužnejšej tretine Indie.

Tamilského emigranta možno nájsť v niektorých častiach Madagaskaru, na Malajskom polostrove, v Mjanmarsku (Barma), Indočíne, Thajsku, východnej Afrike, Južnej Afrike, na ostrovoch Fidži a Maurícius a v západnej Indii.


Oblasť Tamil v Indii je centrom tradičného hinduizmu. Tamilské školy osobnej náboženskej oddanosti (bhakti) sú v hinduizme dlho dôležité a sú zakotvené v literatúre siahajúcej až do 6. storočia nášho letopočtu. Budhizmus a džinizmus boli medzi Tamilmi rozšírené a literatúra týchto náboženstiev predchádzala ranej literatúre bhakti v tamilskej oblasti. Hoci súčasní Tamilovia sú väčšinou hinduisti, sú medzi nimi aj kresťania, moslimovia a džinisti. V nedávnej minulosti bola tamilská oblasť tiež domovom drávidského hnutia, ktoré vyzývalo na desanskritizáciu a debrahmanizáciu tamilskej kultúry, jazyka a literatúry.


Tamilovia majú za sebou dlhú históriu úspechov - zdá sa, že námorná doprava, mestský život a obchod sa medzi nimi rozvinuli skoro. Obchodovanie Tamilov so starými Grékmi a Rimanmi je overené literárnymi, lingvistickými a archeologickými dôkazmi. Tamilčania majú najstarší kultivovaný drávidský jazyk a ich bohatá literárna tradícia siaha až do ranej kresťanskej éry. 


Dynastie Chera, Chola, Pandya a Pallava vládli nad tamilskou oblasťou predtým, ako ríša Vijayanagar rozšírila svoju hegemóniu v 14. storočí a tieto skoršie dynastie vytvorili mnoho veľkých kráľovstiev. Tamilčania pod nimi postavili veľké chrámy, zavlažovacie nádrže, priehrady a cesty a zohrali dôležitú úlohu pri prenose indickej kultúry do juhovýchodnej Ázie. Napríklad Chola bola známa svojou námornou silou a v roku 1025 priviedla malajské kráľovstvo Sri Vijaya pod svoju zvrchovanosť. Hoci tamilská oblasť bola dlho kultúrne integrovaná so zvyškom Indie, politicky bola väčšinu času samostatnou entitou až do príchodu britskej nadvlády v Indii.


Tamilovia na Srí Lanke sú dnes z rôznych skupín a kást, hoci sú to prevažne hinduisti. Takzvaní cejlónski Tamilovia, ktorí tvoria približne dve tretiny z nich, sú sústredení v severnej časti ostrova. Sú pomerne dobre vzdelaní a mnohí z nich zastávajú úradnícke a odborné funkcie. Takzvaných indických Tamilov zo Srí Lanky tam priviezli Briti v 19. a 20. storočí ako robotníkov na čajových usadlostiach a ostatné etnické skupiny ich považovali za cudzincov. Cejlónski a indickí Tamilovia sú organizovaní v rôznych kastových systémoch a majú medzi sebou malý spoločenský styk.


V 80. rokoch 20. storočia rastúce napätie medzi cejlónskymi Tamilmi a sinhálskou budhistickou väčšinou na Srí Lanke podnietilo tamilských militantov, aby začali partizánsku vojnu proti centrálnej vláde v nádeji, že pre seba na severe a severovýchode vytvoria samostatný tamilský štát. Organizácia tamilských povstalcov, Tigre oslobodenia tamilského Ílamu, pokračovala vo svojom povstaní aj v 21. storočí. Veľká vládna ofenzíva v roku 2009 zasiahla posledné bašty tamilských tigrov a zničila vedenie organizácie. Odhaduje sa, že v bojoch zahynulo až 80 000 ľudí.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4470 5588€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: