Tango festival v Argentíne

Tango festival v Argentíne Tanečný festival tanga a svetový pohár

Buenos Aires je na týždeň vyšperkovaný tangom. Každý rok sa v hlavnom meste Argentíny koná Tango Festival a Svetový pohár. Tento rok sa koná od 21.augusta až do 1.septembra, lístky na festival sa pohybujú v rozmedzí od 70 až do 150 USD. Súťaže sa zúčastňujú páry z rôznych krajín, ktoré sa kvalifikovali prostredníctvom národných a regionálnych súťaží alebo sa priamo zaregistrovali na podujatie. Festival v Buenos Aires, známy ako "Buenos Aires Tango Festival y Mundial" Je jeden z najvýznamnejších kultúrnych podujatí v Argentíne. Prvý ročník súťaže Mundial de Tango sa konal v roku 2003. No dnes je argentínske tango neodmysliteľnou súčasťou najprestížnejších tanečných súťaží.

Tanečníci súťažia v dvoch kategóriach

-Prvou kategóriou je improvizovaný tanec, keď sú súťažiaci povinní improvizovať tanec na neznámu hudbu.

-Druhou kategóriou je choreografické javisko, to zahŕňa viacero prvkov z iných tanečných disciplín, ako je napríklad balet.

Súťaž bola otvorená len pre páry pozostávajúce z mužov a žien, ale v roku 2013 sa pravidlá uvoľnili a do súťaže sa môžu zapojiť aj páry rovnakého pohlavia (muž tancujúci s mužom alebo žena so ženou). Súťaž možno považovať za niečo náročnejšiu, pretože účastníci môžu súťažiť  v dvoch vekových kategóriách a tou sú Tango senior (40 a viac rokov) alebo Tango Adulto ( 18-39 rokov).

Ako vzniklo vlastne Tango?

Tango vzniklo na prelome 19. a 20. storočia v Argentíne a Uruguaji, vzniklo v chudobnejších štvrtiach, najmä v prístavných oblastiach, kde sa schádzali robotníci, námorníci a obyvatelia nižších vrstiev spoločnosti. Spočiatku bolo tango považované za neformálne a nie veľmi prestížne.Pôvodne to bol tanec mužov, ktorí si krátili chvíle čakania v nevestincoch. Hudobný a tanečný štýl v sebe spája zmes kultúr a je výsledkom jedinečnej rozmanitosti Argentíny.

Na konci 19. storočia sa tu usadilo množstvo prisťahovalcov z Európy, ktorí priniesli so sebou svoje hudobné a tanečné tradície. Tieto tradície sa postupne miešali s miestnymi a africkými vplyvmi, čo prispelo k vzniku tanga.Postupne sa do tanca primiešali prvky flamenca, afrických kmeňových tancov a tak vzniklo postupne argentínske tango, ako ho poznáme dnes. Tento vášnivý tanec začal začiatkom 20.storočia naberať na popularite. Prispôsoboval sa postupne tomu aj dress code, ženy si obliekali odviate sukne, muži zo šatníka vytiahli tie najelegantnejšie košele aké mali.

Zvolený tanec je od roku 2009 v zozname národného kultúrneho dedičstva UNESCO. Argentínčania majú pre oslavu tanga určený aj špeciálny deň, a to 11.december, kedy oslavujú medzinárodný deň tanga. Možno sa pýtate prečo práve 11 december. Je to, preto, lebo sa v rovnaký deň narodil Julio de Caro a Carlos Gardel, obaja umelci majú veľký podiel na vytvorení nezabudnuteľných skladieb v rytme tanga.

Mnohé ulice v Buenos Aires dýchajú tangom. Dodnes sa tango tancuje ako súčasť nespočetných show, v reštauráciách a baroch. Ako však už viete tak Argentína je domovom najlepších steakoch, a tak mnohé reštaurácie ponúkajú popri jedení v reštaurácii obdivovať tanečníkov na pódiu. Aj my v BUBO vám ponúkame tango večer v reštaurácii.

Vedeli ste, že BUBO robí najviac malých skupín na Slovensku? Tak poďte sa presvedčiť spoločne snami!

K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3276 4095€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5946 6995€
E

Južná Amerika, Argentína


náročnosť

18 dní

Trvanie

7980
El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 31 min. čítania
TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 21 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: