Tradičné oblečenie Nepálcov

Tradičné oblečenie Nepálcov

Nepál je krajinou rozmanitých kultúr a tradičný odev je neoddeliteľnou súčasťou nepálskej kultúry. Tradičný odev krajiny odráža jedinečnú zmes hinduistických a budhistických zvykov a tradícií. Nepálčania nosia tradičné oblečenie pri rôznych príležitostiach, ako sú festivaly, svadby a náboženské obrady. Oblečenie nie je len spôsob, ako predviesť svoju kultúru, ale aj spôsob, ako zachovať ich dedičstvo. 


Tradičné šaty pre ženy

Sari
Sárí je dlhý kus látky prehodený okolo pása a nosený s blúzkou. Je to najbežnejší odev pre ženy v Nepále. Sárí sa dodáva v rôznych materiáloch, dizajnoch a farbách a každý región v Nepále má svoju variáciu sárí. Najobľúbenejšie sárí je Dháka sárí, ktoré je vyrobené z bavlny alebo hodvábu a má zložité vzory. Dhaka sárí sa zvyčajne nosí počas festivalov a svadieb.


Kurta Suruwal
Kurta suruwal je ďalší tradičný odev, ktorý nosia ženy v Nepále. Skladá sa z dlhej košele (kurta) a nohavíc voľného strihu (suruwal). Kurta suruwal je pohodlná na nosenie a je ideálna na každodenné nosenie. Ženy tiež nosia kurta suruwal pri formálnych príležitostiach, ako sú svadby a iné obrady.


Gunyo Cholo
Gunyo Cholo je tradičný nepálsky odev, ktorý nosia ženy. Skladá sa z tesnej blúzky (cholo) a dlhej sukne (gunyo). Gunyo cholo nosia väčšinou ženy z kopcov Nepálu. Často sa kombinuje so šálom a ženy ho nosia počas festivalov a iných osláv.

Tradičné šaty pre mužov


Daura Suruwal
Daura suruwal je národný odev Nepálu a nosia ho muži. Skladá sa z košele po kolená (daura) a nohavíc voľného strihu (suruwal). Daura suruwal je vyrobený z bavlny alebo hodvábu a je dostupný v rôznych farbách a prevedeniach. Zvyčajne sa nosí pri formálnych príležitostiach, ako sú svadby a iné obrady.

Topi
Topi je tradičná nepálska čiapka, ktorú nosia muži. Je vyrobený z bavlny alebo vlny a je často vyšívaný. Topi je nevyhnutným doplnkom pre daura suruwal a nosí sa pri formálnych príležitostiach.


Dhaka Topi
Dhaka topi je tradičná nepálska čiapka, ktorú nosia muži. Je vyrobený z látky Dhaka, čo je ručne tkaná látka vyrobená v Nepále. Dhaka topi prichádza v rôznych prevedeniach a farbách a nosí sa pri formálnych príležitostiach, ako sú svadby a iné obrady.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4842
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: