Tradičné oblečenie v Bolívii

Tradičné oblečenie v Bolívii

Ako každá krajina Južnej Ameriky, tak aj Bolívia sa pýši tradíciami, ktoré sa ešte aj dnes odrážajú na krojoch miestnych obyvateľov. I keď dnes už typickými viac na vidieku alebo u staršej časti obyvateľstva. Počas našich ciest s BUBO do Bolívie ich však stále máte možnosť vidieť a obdivovať rozmanitosť miestnych krojov líšiacich sa podľa regiónov, nadmorskej výšky či postavenia obyvateľov.

Paradoxom práve v Bolívii je to, že tradičný kroj prišiel spoločne s kolonizátormi v 16. storočí, kedy chceli odčleniť “svojich” od miestnych obyvateľov. Kroj im bol predpísaný a niesol v sebe prvky španielskej kultúry. U žien to bola plisovaná sukňa “pollera”. Tá sa vyznačuje svojou farebnosťou, ale najmä početným vrstvením. Čo je však zaujímavé, že práve táto sukňa sa stala symbolom statusu pre ženy, ktoré sú hrdé na svoje pôvodné dedičstvo a korene.

Svoju schopnosť zmeniť sa a prispôsobiť sa vnímali ako posilnenie postavenia a nevzdávania sa. K tejto sukni sa nosí “manta”, čo je pestrofarebný hodvábny šál, a tiež volánová blúzka a zástera. V chladnejších horských oblastiach sa používajú vlnené návleky na nohy. Neodmysliteľnou súčasťou outfitu je klobúk “bombin”. U mladších žien sa však už využíva iba príležitostne, počas sviatkov a pod. Prešli už totiž na moderný štýl obliekania.

Čo sa týka tradičného kroja u mužov v Bolívii, nosia ľahké bavlnené nohavice doplnené výrazným pončom. Pončá sú zvyčajné jasných a žiarivých farieb a dopĺňajú ich vlnenou pokrývkou hlavy zvanou “chulla”. Typické pre miestnych mužov sú sandále, alebo môžu chodiť úplne naboso, a to aj v chladnejších podmienkach.

Je pochopiteľné, že vás tieto pestrofarebné a nápadité kroje ohúria a budete si ich chcieť zvečniť na fotografii. No nezabudnite, že je zdvorilé a úctivé opýtať sa predtým, ako si niekoho odfotíte, a je to aj milý moment, ako nadvaizať kontakt. Tak čo, pridáte sa na cestu do Bolívie?

E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4429 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

17 dní

Trvanie

3992 4990€
Salar de Uyuni - magnet pre fotografov, ktorý vznikol vďaka slzám bohyne Salar de Uyuni

Salar de Uyuni Salar de Uyuni - magnet pre fotografov, ktorý vznikol vďaka slzám bohyne

Najslávnejšia a najväčšia soľná púšť sveta. Klenot Bolívie, kde slovo perspektíva naberá úplne iný význam. Tri nezabudnuteľné expedičné dni na…

Ivana Tomášová 27 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta La Paz

La Paz La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta

La Paz, neoficiálne hlavné mesto Bolívie a najvyššie položené hlavné mesto sveta, upúta vašu pozornosť na prvý pohľad. Mesto, ktoré leží vo výške 3…

Ľubor Kučera 14 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: