Nórsky kozí syr nie je ani kozí, ani syr a aj tak sú naň Nóri takí hrdí. Pravý kozí syr sa vyrába z mlieka, hnedý, ktorý je v Nórsku najtypickejší, získava farbu karamelizáciou mliečneho cukru a stal sa nórskym národným symbolom. Bežný nórsky kozí syr je vyrobený zo srvátky a tak vlastne ani nie je syrom. A okrem toho, Nóri za kozí syr označujú všetky hnedé syry, ktoré ešte nie sú ani kozie, ale sú vyrobené z kravského (a kozieho) mlieka:) Nič to, dajte si ho na knäckebrot s kyslým džemom alebo na čerstvú vafle a vytvoríte si závislosť na raňajkovom rituále, ktorý sprevádza už celé generácie Nórov. Asi ste pochopili, že sme už dorazili do Nórska, krásne sa nám vyčasilo. V nórskych novinách píšu: Vytiahnite bikiny, sandále a opaľovací krém. Do Nórska prišlo leto... Prišli sme aj my a veríme, že sa predpovede splnia. Veď sľubujú až 30 stupňov. Zdravím prvú skupinu u Deda Mráza. Máme za sebou prvého lososa, kozí syr, mušle, jahody. Dosť dobré. Zajtra nás čakajú tie najlepšie fjordy a Cesta trolov. Jednoducho prichádza päť dní v najkrajšej krajine na svete.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Nórsko
- Rybí trh v Bergene
- Kávový zážitok v Osle
- Nórske raňajky, brunost
- Treska na Lofotoch
- Streetfood v Tromso
- Najlepšia kaviareň v Oslo
- Bar v Oslo s výhľadom, kde sa bavil aj Justin Bieber
- Ostrovy, kde je zakázané zomrieť aj sa narodiť
- Stalheim hotel s krásnym výhľadom
- Počasie v Oslo si človek nevyberie
- Bryggen, Bergen
- Stavanger - sídlo norského ropného priemyslu
- Štvrť Aker Brygge, Oslo
- Andalsnes, Norsko
- Lillehammer, skokanské mostíky
- Orlia cesta ku Geirangeru
- Trollia cesta - Trollstigen
- Kazateľnica, Lysefjord
- Galdhopiggen - tipy na výstup
- Geiranger, vyhliadková plavba