Na zájazde po Nórsku – Nórsko Zlatý trojuholník sa stále utvrdzujeme, že Škandinávia je jedinečná v mnohých smeroch. Prechádzame údolím Gudbrandsdalen, kde prvý krát v histórii nórskych syrov vyrobili tzv. Brunost, hnedý syr. Osobne volám Nórsko niekedy aj krajinou sladkého syra a slaného masla. Práve preto, že Brunost je druh sladkého syra. Kedysi som robil na farme. Pamätám sa, ako sme tento syr dlho robili. Nie je náročný na prípravu. V predminulom storočí sa do veľkej nádoby nad ohňom nalialo kozie mlieko a pridala sa srvátka. Neskôr sa pridávalo aj trochu kravského mlieka a smotana. Takto vznikli varianty hnedého syra. Jediným háčikom je to, že musíte pri varení stáť celý čas a varí sa to dosť dlho. Hnedú farbu syr nadobúda karamelizáciou sacharidov obsiahnutých v mlieku. Niekto by si povedal, že to nie je nejaká delikatesa. Škandinávska kuchyňa je však založená na histórii a tradíciách a tak to delikatesa okrem iného je. Nóri si natrú chlieb s brusnicovým džemom a na to položia plátok brunostu. Okrem toho, že to dodá energie, je to veľmi chutné a svojim klientom pripomínam, aký luxus to je. Historicky sa syr podobný dnešnému brunostu vyrábal už okolo roku 650 n. l., kde sa dokladajú archeologické nálezy na Jutlande. Historicky ale prvenstvo receptu patri Anne Hov (1846-1935), farmárke z Gudbrandsského údolia, podľa ktorého syr začala predávať.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Nórsko
- Rybí trh v Bergene
- Nórsky kozí syr
- Kávový zážitok v Osle
- Treska na Lofotoch
- Streetfood v Tromso
- Najlepšia kaviareň v Oslo
- Bar v Oslo s výhľadom, kde sa bavil aj Justin Bieber
- Ostrovy, kde je zakázané zomrieť aj sa narodiť
- Stalheim hotel s krásnym výhľadom
- Počasie v Oslo si človek nevyberie
- Bryggen, Bergen
- Stavanger - sídlo norského ropného priemyslu
- Štvrť Aker Brygge, Oslo
- Andalsnes, Norsko
- Lillehammer, skokanské mostíky
- Orlia cesta ku Geirangeru
- Trollia cesta - Trollstigen
- Kazateľnica, Lysefjord
- Galdhopiggen - tipy na výstup
- Geiranger, vyhliadková plavba