Napriek tomu, že časť ostrova Madeira ja tvorená vinicami, na ktorých rastie kvalitná vínna réva, klasické víno, ktoré nájdete v reštauráciach a baroch pochádza z Portugalska. Jedinú výnimku tvorí ružové víno Atlantis Rose, ktoré pochádza priamo z Madeiry. Víno, ktoré je však typické pre tento portugalský ostrov, má označenie ako tzv. madeira a spolu so známym portským vínom ho radíme medzi dezertné vína. Maedeira je skvelým vínom a bude rozhodne aj vďačným suvenírom z návštevy tejto krajiny. Ak sa chcete dozvedieť o jej výrobe a histórii viac, odporúčame vám Blandy múzeum vo Funchale. História vína madeiry sa začala písať už v 15. storočí, keď sa ostrov osídľoval. V 17. storočí získal ostrov dokonca monopol na vývoz vína do Ameriky. Madeirské víno pôvodne alkoholizované nebolo. Až neskôr sa do neho, podobne ako do portského, začala pridávať pálenka z hrozna, ktorá mala za úlohu udržať kvalitu vína aj počas dlhých námorných výprav. Dokonca sa neskôr aj prišlo na to, že toto dodatočné pridávanie alkoholu a dlhá preprava pridáva na plnej chuti vína a predlžuje jeho životnosť. Ako sa samotná Madeira vyrába? Kľúčom nie je len samotná výroba vína, jeho dodatočné alkoholizovanie, ale tak isto aj špecifické podmienky, ktoré simulujú tropické podmienky počas prepravy vína na dlhé vzdialenosti a smerom do tropických krajín. Rovnaká vysoká teplota, aká bola v podpalubí lodí prepravujúcich víno do Ameriky, sa dosahuje aj v podkroviach miestnych domov, kde víno dozrieva pri teplote 35 stupňov Celzia počas približne pol roka. Každé iné víno by sa pri takej teplote skazilo, no práve madeire to pomáha získať jej typický charakter. Vpodstate sa dá povedať, že madeira má neobmedzenú trvanlivosť. Otvorenú fľašu tak môžete uchovávať v svojom bare po dobu niekoľkých mesiacov, pričom jej chuť sa vôbec nezmení. Medeiru obľuboval aj Winston Churchill, ktorý na ostrove často rád trávil čas. Traduje sa, že si pri objednaní archívnej madeiry z roku 1792 prehodil servítok cez ruku a sám obslúžil svojich hostí. Čo sa druhov týka, tak madeira je vyrábaná vo štyroch druhoch podľa sladkosti, resp. suchosti. Najsuchší Sercial sa vyrába z bielej odrody révy, ktorá rastie v asi 900 m.n.m. Polosuché víno zlatožltej farby sa pestuje v zhruba asi 500 m.n.m. a volá sa Verdelho. Bual je tretí druch vína, ktorý chutí po orechoch, je polosladké a podobá sa portskému. Najsladšie a najslávnejšie je Malvasia a je až medovo sladké, pestuje sa na skalnatom pobreží a pije sa ako digestiv. Zaradíte ju medzi najlepšie vína na svete?
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Madeira (POR)
- Tržnica vo Funchale
- Espada - hrozostrašná lahôdka z Madeiry
- Kuchyňa na Madeire
- Funchal
- Pico Ruivo
- Madeira a sánkovanie z Monte
- Luxusný hotel vo Funchale
- Câmara de Lobos
- Z Lisabonu na Madeiru - ostrov dreva
- Najväčšia chránená morská rezervácia v Európe
- Ostrov kvetov Madeira
- Letisko na Madeire
- Porto Moniz, Madeira
- Jeseň na Madeire